Nejdřív byty, pak hotel a teď znova byty. V lepším případě. Takový osud čeká řadu nemovitostí v centru Prahy.

Turistů totiž do metropole jezdí čím dál méně a některé před lety přestavěné hotely začaly výrazně prodělávat. Jejich majitelé se tak rozhodli: apartmány a pokoje změní zpátky na byty.

Zavřou se na podzim

Podle odhadů ekonoma a analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka se část neprosperujících hotelů a penzionů pro hosty zavře již na podzim.

„Kolik jich bude, se teprve ukáže. Je to ale logické vyústění toho, že od roku 1995 přibývaly hotely v Praze velkou rychlostí. V současnosti je jich už i kolem 560. A oproti jiným evropským metropolím jich Praha má o třetinu víc. Například v Legerově ulici v Praze 2 byl penzion téměř v každém třetím domě. Tato zařízení však byla bez návaznosti jakýchkoli služeb,“ vysvětlil Deníku Beránek.

Poloviční obsazenost

Podle expertů letos poprvé obsazenost pražských hotelů a penzionů klesla pod padesát procent, a tak je otázka, co s neprosperujícím objektem dál.

Jak řekl Jiří Pácal z Asociace pro rozvoj nemovitostí, majitelé se ocitli v pasti. „Je logické, že se chtějí vrátit k původním účelům domu, teď jde ale o to, jestli se jim to podaří. K přestavbě na byty budou potřebovat řadu potvrzení a hlavně parkovací místa ke každému bytu. To však na mnohých místech nejde,“ tvrdí Pácal.

Velké komplikace

Řadě lidí tak podle Jiřího Pácala z Asociace pro rozvoj nemovitostí nezbude, než ubytování nabízet všemi možnými prostředky, aby si penzion alespoň vydělal na provoz a opravy nebo objekt zakonzervovat.

„Je dost pravděpodobné, že se někdo ocitne v situaci, kdy hotel zavře, bude v něm přes zimu topit na pět stupňů, v létě chodit otevírat okna, a čekat, až přijdou lepší časy,“ domnívá se Pácal.

Nedostatek turistů už zmrazil také některé plány. Mnohé návrhy možná zůstanou jen na papíře.

Krize mění plány

„Firma nás vystěhovala s tím, že chce z domu udělat hotel, domluvili se s námi na kompenzaci, my jsme téměř před dvěma lety bývalý byt opustili, ale dosud se nic neděje a objekt je prázdný. Slyšel jsem, že firma už od záměru hotelu upustila,“ řekl před několika týdny Deníku bývalý obyvatel Prahy 1 Lukáš Kosmák, který léta žil v Krocínově ulici nedaleko Národního divadla.

Plánovanou přestavbu měl také objekt v Legerově ulici číslo 45. Na rozdíl od ostatních ale vlastník Paul’s Bohemia Investment od svého záměru neustoupil. „Ano, penzion stále plánujeme, na tom se nic nezměnilo,“ řekla za společnost Marie Vimrová.

Podle mluvčího asociace cestovních kanceláří Tomio Okamury přestávají další hotely pomalu přibývat. Dotklo se to i pětihvězdičkových zařízení. Stavět se nezačalo ani na Senovážném náměstí, ani na Národní třídě. Ještě před dvěma lety přitom investoři avizovali, že tu vyrostou luxusní hotely.