Herny, výherní automaty, hazard, kriminalita, gamblerství. Těchto pět pojmů spolu navzájem úzce souvisí. Vědí to i zastupitelé Jičína, kteří měli toto téma na programu posledního zasedání. Rozhodovali zde, v jaké denní době musí být tzv. VHP čili výherní hrací přístroje vypnuté. Petr Kebus (KSČM) navrhl interval od 7.30 do 15 hodin, Jiří Vitvar (KDU-ČSL) doporučil čas ještě posunout na 6.30 až 15.30.

,,V půl osmé ráno by se hráči mohli setkávat s dětmi, které jdou do školy, to by nebylo vhodné,“ vysvětlil Jiří Vitvar. Jeho návrh byl všemi zastupiteli podpořen. V současné době majitelé VHP v Jičíně platí za jeden přístroj pět tisíc korun za čtvrt roku.

Videoterminály

Město je však proti hazardu zatím bezbranné. Kromě VHP začaly na mnoha místech vznikat tzv. videoterminály, jejichž povolení má v kompetenci ministerstvo financí a město do tohoto procesu nemůže nijak zasáhnout.

Videoterminály jsou často k nerozeznání od VHP, ale zato nebezpečnější už z toho důvodu, že na nich můžete přijít o mnohem větší peníze.

Čtěte také: Města si došlápnou na miliardový byznys