Vlci letos v Královéhradeckém kraji zatím usmrtili přes 50 zvířat. "Jednalo se především o kozy a ovce, v jednom případě i o tele. Jednotlivé škody jsou v řádech desetitisíců," uvedl radní pro životní prostředí a zemědělství Jan Tippner (ČSSD). O odškodnění žádali chovatelé převážně z Adršpachu a Zdoňova, dále také z Vernéřovic nebo Stárkova. Poškození musejí nárok doložit nálezy veterinářů a potvrzením od správy CHKO Broumovsko, která potvrdí, že škodu udělal vlk.

Peníze jako odškodné vyplácí ministerstvo financí, kraj celou agendu pro chovatele zprostředkovává. "Během letošního roku jsme od pěti subjektů přijali deset žádostí o odškodnění za usmrcená zvířata," uvedl Tippner. Většina žádostí byla vyřízena, jedna musela být vyřazena. V minulých letech vyplácel kraj náhrady pouze za škody způsobené vydrou říční a kormoránem velkým.

Výskyt vlků na Broumovsku byl potvrzen na jaře roku 2013, kdy se podařilo najít stopu a trus. Loni na podzim se začaly objevovat informace o pozorování vlka, v listopadu vlka zachytila fotopast severně od Teplic nad Metují. "Letos na jaře se podařilo fotopastí zachytit vlka znovu nedaleko Zdoňova, od zimy jsou také další hlášení o pozorování vlků, nachází se zbytky kořisti či stopy a trus," řekl v červnu ČTK Petr Kuna z CHKO Broumovsko.

Zoologové tvrdí, že v zimě se na Broumovsku pohybovali minimálně dva vlci, objevují se však pozorování lidí, kteří tvrdí, že jich viděli až šest. "Těžko říci nějaké přesné číslo, ale není možné vyloučit, že se tady zdržuje i menší smečka až o počtu šest kusů," řekl Kuna. Odborníkům se podařilo odebrat genetický materiál, který by měl pomoci určit, odkud se vlci na Broumovsko dostali. Podle Kuny přišli zřejmě z německo-polského pomezí, kde podle odhadů žije asi deset smeček.