Páteční jednání evropského komisaře pro energetiku Günthera Oettingera s ministry energetiky Ruska Alexandrem Novakem a Ukrajiny Jurijem Prodanem zásadní výsledek nepřineslo. Plyn do Evropy poteče bez problémů minimálně do konce května. Zbytek záleží na jednání.

Jak ale předvídají analytici, plynová krize spíše nehrozí. Dodávky plynu jsou hlavně byznys: Evropa potřebuje plyn, Rusko peníze.
„Česko se rusko-ukrajinské krize nemusí příliš obávat. ČR je vůči Rusku solventní klient, platí standardní cenu za standardních platebních podmínek. Prezident Putin si nebude chtít rozhodit vztahy se solventními odběrateli ze západu, zejména Německem, které je dominantním odběratelem ruského plynu, ČR se veze na této vlně," odhaduje Aleš Choutka, analytik Arch Consulting a ředitel Aukcejinak.cz. Podle něj u nás může pohnout cenami spíše slabší kurz koruny než politické tanečky mezi Ukrajinou a Ruskem. Pokud by k přerušení dodávek plynu přece jen došlo, netrvalo by dlouho. „Případné přerušení dodávek by bylo pouze krátkodobé a demonstrativní, řekněme na pár dnů, možná týden dva, což Česko nemůže ohrozit, protože má dostatečné zásoby v zásobnících," míní Aleš Choutka.

Zásobníky? 
Na třetinu

Ke konci prvního kvartálu letošního roku byla v zásobnících přes miliardu metrů krychlových zemního plynu, to by vystačilo odhadem na měsíc a půl, možná až dva. Topná sezona byla letos slabá a navíc už skončila. Zásobníky, jejichž celková kapacita je dokonce až 3,6 miliardy metrů krychlových, se navíc stále plní. O tom, jestli nějaká krize vůbec vznikne, bude jasno 
v červnu. Podle páteční dohody z Varšavy se do konce května uskuteční ještě minimálně dvě jednání mezi Ruskem, Ukrajinou a EU. Komisař Oettinger prosazuje nápad, aby plyn z Ruska nakupovala celá EU společně a všechny státy platily stejnou cenu. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) uvedl, že je to zajímavá vize, ale protože každý stát má nyní vlastní a různě dlouhé kontrakty s Ruskem, bylo by společné jednání hodně složité.

Rusko pošle Ukrajincům účet za plyn už 16. května. Když nezaplatí, na konci měsíce by patrně došlo k omezení dodávek, což by postihlo i evropské země. Moskva už dříve zrušila smlouvu s Ukrajinou na levnější plyn. A Ukrajinci se nyní poměrně „prohnou". Rusko zvýšilo ceny plynu pro Ukrajinu o 81 procent na 485,50 dolaru (asi 9700 Kč) za 1000 metrů krychlových z předchozích 268,5 dolaru (asi 5370 Kč). „Evropští zákazníci platí za ruský plyn mnohem méně, v průměru 370 až 380 dolarů (asi 7400 Kč) za 1000 metrů krychlových," připomíná Choutka.

Naše situace

Plyn společně s ropou patří mezi strategické suroviny, které Česko z Ruska dováží. Tímto způsobem kryje přibližně 
75 procent své spotřeby plynu, zbytek připadá na dodávky 
z Norska (od roku 1997).

Pojistkou proti výkyvům v dodávkách jsou i zásobníky zemního plynu. Jejich kapacita na území ČR je zhruba 3,6 miliardy metrů krychlových. V jiných evropských zemích je poměr výrazně nižší.

Výpadky dodávek ruského plynu byly ve větší míře zaznamenány také v letech 1994 (devět dnů), 2006 (čtyři dny) nebo 2008 (tři dny).