Jako katastrofální hodnotí už nyní svůj hospodářský rok 2010 vinaři na Slovácku. Nadměrné množství dešťových srážek, studené klima a dlouhodobý nedostatek slunečního svitu jsou podle nich důvodem toho, že úroda hroznů bude letos podprůměrná a jejich cukernatost mimořádně nízká.

„Vydatné deště v průběhu roku a málo sluníčka způsobily až o tři týdny opožděné zrání hroznů s naprosto nedostatečnou cukernatostí. Ve výsledku je v bobulích přemíra vody a mizivý extrakt,“ sdělil František Jakubík, vinař ze Zlechova a někdejší dlouholetý předseda vinařské komise při územní radě Českého svazu zahrádkářů v Uherském Hradišti. Proto také podle něj hrozí nebezpečí výskytu plísně šedé. „Je dobré v těchto dnech vinohrad pozorně sledovat a ošetřovat postřiky s krátkodobou účinností,“ radí zlechovský vinař. Jednatel Vinohradnické společnosti Polešovice Josef Menšík si rovněž stěžuje na nedostatek cukru v bobulích. „Müllerka a veltlín červený ranný mají pouhých 17 stupňů cukernatosti a to je opravdu málo,“ poznamenal Menšík a varoval před rychle se šířící hnilobou.

Slabá úroda

Počasí údajně ovlivnilo také množství letošní úrody vinné révy. „Především kvůli květnovým lijákům bude produkce asi o padesát procent nižší, než je obvyklé,“ avizoval už před čtyřmi týdny nepříjemnou zprávu vinař Vojtěch Štěrba z Mařatic.

Slabou úrodu mají letos i v okolí Blatnice pod svatým Antonínkem, tamní firma Blažek, ale k většímu výkupu nepřistupuje. „Zpracováváme téměř výhradně vlastní hrozny. Těch je sice letos méně, ale výraznější výkup zatím neplánujeme,“ uvedl za podnik technolog Antonín Křápek. Podle něj malá úroda požene nahoru ceny, což je současně s letos očekávanou horší kvalitou špatná kombinace. Výkup by se nevyplatil.

Někteří vinaři proto hodlají držet hrozny na keřích co nejdéle. „Mám v plánu držet posbírané víno co nejdéle v bednách, aby vyschlo. Ideální by bylo tato vína nechat vysoušet a dodávat jim tak přirozené množství cukru,“ poznamenal Jakubík, který tvrdí, že podobné podmínky panovaly u vinařů v regionu v roce 2001. „Tehdy se sklízely hrozny s cukernatostí kolem deseti stupňů,“ dodal.