Pilsen Steel tak bude dál vyrábět bez omezení. Jak uvedl insolvenční správce Michal Žižlavský, hodnota podniku v chodu je určitě vyšší, než kdyby se prodávala aktiva a dílčí stroje.

Nyní je na plzeňské firmě, aby do 120 dnů zpracovala reorganizační plán s konkrétním řešením problémů, především jak se vyrovná s věřiteli. Insolvenční správce i dlužník uznali dluhy firmy Pilsen Steel ve výši 6,3 miliardy korun, pohledávky dalších věřitelů v celkové výši 1,7 miliardy korun uznány nebyly.

V polovině září loňského roku rozhodl Krajský soud v Plzni o úpadku společnosti Pilsen Steel, která měla finanční problémy od jara. Jde o případ největšího západočeského dlužníka, který krajský soud řešil od platnosti insolvenčního zákona, tedy od ledna roku 2008.

Od Vánoc firma nevyráběla, v současné době se pracuje jen v obrábění na slévárně. Ocelárna se má rozběhnout o víkendu. Pak už bude dělat stejně jako před svátky více než polovina ze současných 750 pracovníků.

Od září roku 2012, kdy firma stála, se stav zlepšuje, postupně nabíhají zakázky a dá se reálně předpokládat, že začne fungovat naplno až letos.

Svatava Hernandezová