Nejvíce hypermarketů má letos vyrůst ve městech s počtem obyvatel pod padesát tisíc. V loňském roce bylo otevřeno šest nákupních center, podle průzkumu Deníku jich je dalších 103 ve výstavbě a další desítky jsou v plánech obchodních řetězců. Celkem jich v republice podle našich zjištění funguje 1113.

„Že se hypermarkety stěhují do malých měst, je způsobeno tím, že ve větších městech ubývá volných ploch k nové výstavbě a tržní potenciál je už téměř vyčerpaný,“ vysvětluje František Diviš ze společnosti Incoma Research.

Pro města s menším počtem obyvatel se samozřejmě počítá s menšími projekty, než jsou běžné ve velkých metropolích. Zatímco pro Prahu jsou obvyklé hypermarkety s rozlohou okolo deseti tisíc metrů čtverečních, pro malá města by to mělo být zhruba třikrát méně.

Na novou konkurenci se v současné době připravují menší regionální prodejny, které se spojily pod jednotnou značku COOP.

Své zákazníky chce oslovit paletou doprovodných služeb, a to třeba zavedením terminálů, jejichž prostřednictvím si mohou lidé dobít telefon nebo zaplatit složenky.

#flash|https://g.denik.cz/1/39/supermarketyflash.swf|500|400|supermarketyflash#