Ministerstvo financí (MF) už bankám poslalo první pracovní verzi zákona, který by měl finančním ústavům zakázat, respektive výrazně omezit pokutování klientů za předčasné splacení hypotéky.

Nejde o český „vynález", zlepšení podmínek u hypoték po nás žádá Brusel a lhůta pro změnu zákona vyprší v březnu 2016.
Co by se mělo změnit? Relativně jednoduchou situaci mají lidé, kteří mají takzvaně plovoucí hypotéky. Ti už nyní mohou bez pokut splácet i nad rámec běžných splátek.

Jenže většina klientů má hypotéku takzvaně zafixovanou, nejčastěji na jeden až pět let. Pokud chce klient „utéci" k jiné výhodnější bance v době fixace, přijde pokuta. Ta je u nás nejčastěji kolem pěti až deseti procent za každý rok, který zbývá do konce fixace.
MF teď navrhne buď úplný zákaz pokutování předčasné splátky, nebo stanoví časovou lhůtu, ve které by před koncem fixace bylo možné splatit úvěr bez trestu. Podle informací Deníku by mohlo jít 
o čtvrt roku.

Například Slovensko už podmínky měnilo a pokuta za předčasné splacení se tam pohybuje kolem pěti procent 
z celého dluhu, nikoliv pět procent za každý rok. Vzorovým příkladem je Rakousko, kde zákon umožňuje bance maximálně jednoprocentní pokutu.

Jistota banky

Jenže zpráva, která se tváří jako dobrá, ve výsledku tak úžasná být nemusí. Pro banku je penále „jistotou", že klient neuteče a banka neprodělá. 
I samotná banka si totiž peníze na poskytnutí hypotéky půjčuje a platí úroky z takzvaných hypotečních zástavních listů.
Když teď banka ztratí jistotu, může i nemusí zvýšit nějaký jiný poplatek. Včetně toho hlavního – tedy úroku, který platíme. „Obecně řečeno je to pro trh a hlavně spotřebitele neutrální nebo negativní," říká o chystaných změnách Jiří Paták, analytik serveru Chytrý Honza.

„Pokud bude například hypotéka s pětiletou fixací splatitelná kdykoliv, nedostanu 1,99 procenta, jako dnes, ale klidně 2,5 až 3 procenta i více. Tím se mi splátka například 
u dvoumilionové hypotéky zvýší měsíčně o 800 – 1600 Kč. A pokud možnost předčasného splacení nevyužiji, tak na tom za pět let prodělám 48 až 96 tisíc korun," vypočítává Jiří Paták. Jak ale zároveň dodává, konkurence na trhu hypoték je v České republice obrovská, což bude bankám bránit ve zdražení.

Zvýšení cen

Že se ceny nezvýší, naznačily i banky oslovené Deníkem. Samotnou změnu zákona ale nechtějí komentovat dokud nebude známo přesné znění. „Zatím se jedná pouze o návrh směrnice. Cenotvorbu bude banka řešit komplexně až po schválení zákona," říká mluvčí UniCredit Petr Plocek s tím, že banka už nyní nabízí produkty, které umožňují umořit část dluhu bez penále. „Od dubna jsme plošně 
u všech fixní hypoték zavedli možnost mimořádně splatit až 20 procent jistiny, a to zcela zdarma," zdůrazňuje Plocek.

Že by došlo ke zdražení, nepředpokládá ani jednička na trhu – Hypoteční banka (HB). „Veškeré změny podrobně studujeme, ale kvůli očekávaným vlnám připomínek považujeme za předčasné je komentovat. Již nyní ale můžeme říci, že se neobáváme zdražení hypoték, spíše se banky přikloní k úpravě cenotvorby, avšak bez vlivu na výslednou cenu hypotéky. Podobně neočekáváme, že by se průměrná životnost hypotečních úvěrů v portfoliích bank významněji zkracovala," konstatuje mluvčí HB Marie Mocková.

Důležitou změnou, která se na základě požadavku EU rovněž chystá, je i nové značení nákladovosti hypotéky. Banky budou muset v reklamách zveřejňovat nejenom výši úroku, ale také RPSN (roční procentní sazbu nákladů). Na první pohled bude jasné, jestli hypotéku nezdražují i různé vedlejší poplatky.