Potvrdil to realitní makléř Viktor Janovský ze společnosti KA Reality: „O pronájmy je pořád vysoký zájem, prodeje už nejdou tolik na odbyt." Stejně to vidí i Lubomír Pokorný z realitní kanceláře Evropa. „Všechno se odvíjí od peněz, a těch teď lidé moc nemají. Chybí jim jistota, že budou mít zítra ještě práci, proto se jim do hypoték zrovna dvakrát nechce," poznamenal.

Nabídka prodejů stále stoupá. A ceny jsou nižší než před pár lety. „Přesto je poptávka spíš po pronájmech. Nechápu to. Proč platit každý měsíc za něco, co nikdy nebude moje, když si místo toho můžu splácet vlastní byt?" řekla Dana Bílková z Esso Reality.

Malé byty za výhodné ceny

U pronájmů je stejně jako u prodejů zájem zejména o malé byty za výhodné ceny. Mladé páry a senioři se zaměřují na byty jedno nebo dvoupokojové, za jejichž užívání nechtějí měsíčně platit více než deset tisíc korun. Byty o velikosti 3+1 jsou pak vyhledávané rodinami s dětmi, které si zase málokdy mohou dovolit nájmy přesahující dvanáct nebo třináct tisíc korun. I to je důvod, proč se nabídka a poptávka zdají nevyrovnané, majitelé nemovitostí by totiž za pronájmy svých bytů rádi dostávali vyšší částky.

„Spousta pronajímatelů si nájemce shání na vlastní pěst," řekla realitní makléřka Dana Bílková, „nemáme tak možnost vysvětlit jim, že jejich požadavky jsou vzhledem k finanční situaci lidí přemrštěné."

Stejné je to i v případě prodejů, kdy musejí makléři přesvědčovat majitele, aby snížili nesmyslně vysoké ceny za byty. Ty se teď  pohybují většinou mezi milionem a milionem a půl, podle velikosti a stavu. Lokalita prý až takovou roli nehraje.

„Největší zájem je jednoznačně o byty v osobním vlastnictví, družstevní jsou až daleko za nimi na druhém místě," řekl Viktor Janovský. „Lidé navíc příliš nerozlišují, jestli se stěhují do paneláku, nebo do cihlové stavby, protože panelové domy jsou už z převážné většiny zateplené a zrekonstruované." Jeho slova potvrzuje i Dana Bílková. „Rozdíly mezi paneláky a cihlovými domy se stírají, ani na ceně to není příliš znát. Výjimkou jsou staré cihlové zástavby, ty jsou výrazně kvalitnější. Tam však zase bývá jiný problém, do bytu ve čtvrtém patře v domě bez výtahu se nikomu moc nechce, obzvlášť když má zaplatit více než za panelákový byt," doplnila.

Vlastní rekonstrukce

Zejména mladí lidé pak preferují byty v původním stavu za co nejnižší pořizovací cenu. "Když jsou šikovní, raději se do rekonstrukce pustí sami a přestaví si postupně byt k obrazu svému," potvrdil Lubomír Pokorný.

A co dnes zájemci o nové bydlení nejčastěji vyžadují? „Balkón," shodli se všichni oslovení makléři. „Také šatny jsou v kurzu, lidé už příliš nestojí o vestavěné skříně," dodala Dana Bílková.