Pokud jezdíte na sjetých gumách, nefunguje vám ruční brzda nebo vaše auto trpí jiným neduhem, riskujete, že pokud způsobíte nehodu, budete veškerou škodu platit ze svého. Povinné ručení vás nezachrání. Pojišťovna po vás může chtít vrácení vyplacené škody. Což nemusí být vždy jen pomačkaná náhražka plechu, ale třeba i úhrada ušlého zisku ze zaměstnání tomu, kdo nehodu kvůli vašemu zanedbání technického stavu vozidla „odnesl."

Pojišťovny se opírají o zákon

Předloni šetřila policie téměř 86 tisíc dopravních nehod. Mezi jejich hlavní příčiny patřil nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě. Evidovány jsou ale i dopravní nehody, za které může technická závada na motorovém vozidle. A právě v případech, kdy existuje příčinná souvislost mezi vznikem škody a špatným technickým stavem vozidla, může pojišťovna požadovat po klientovi až stoprocentní úhradu pojistného plnění z povinného ručení.

Právo pojistitele na úhradu vyplacené částky vychází ze zákona a provozování vozidla, které svým technickým stavem neodpovídá požadavkům bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. Poškozenému pojišťovna vždy musí zaplatit náklady na opravu vozidla. Ovšem pokud se prokáže, že viník nehody porušil některou ze základních povinností týkající se provozu na pozemních komunikacích a že toto porušení má příčinnou souvislost se vznikem škody, pak má pojišťovna právo na vrácení vyplacené částky.

Minimální limit nemusí stačit

Technický stav na nehodě zúčastněných vozidel policisté kontrolují vždy. Posuzují polohy ovládacích prvků vozidla, postavení kol, určují charakter poškození jako nedílnou součást ohledání místa dopravní nehody a o tom všem pořizují záznam. Pokud se ukáže, že špatný technický stav vozidla měl vliv na vznik nebo rozsah nehody, pojišťovna to prošetří a stanoví rozsah finančního postihu od deseti až po sto procent.

Nový občanský zákoník, který začal platit od roku 2014, výrazně zvýšil možné odškodnění pro oběti dopravních nehod. Řidiči by tak měli uvažovat o tom, že v případě havárie nemusí stačit jen minimální, zákonem stanovený limit pojištění 35 milionů korun na škody na zdraví a 35 milionů korun na majetku.

Podle serveru Porovnej24.cz vyjde povinné ručení s minimálním zákonným limitem na vůz o objemu motoru 1,4, pro osobu ve věku 45 let, která bydlí ve městě velikosti Písku a disponuje maximálním bonusem, na necelých 1600 korun ročně. V případě navýšení limitu za škody na majetku a zdraví na dvakrát sto milionů korun, vyjde pojistné na zhruba 1700 korun ročně.