Celkem 85 procent firem nepředpokládá změny v počtu zaměstnanců a čtyři procenta neví. Čistý index trhu práce tak má hodnotu plus jedno procento. V předchozím čtvrtletí ovšem hlásilo nábor zaměstnanců devět procent firem, propouštění dvě procenta oslovených společností.

"Během posledního roku se trh práce změnil, a to ve prospěch uchazečů o zaměstnání. Nezaměstnanost je v ČR nejnižší v Evropě, poptávka po zaměstnancích výrazně převyšuje nabídku a ve velkých městech a průmyslových oblastech je kritický nedostatek vhodných zaměstnanců," uvedla generální ředitelka ManpowerGroup ČR Jaroslava Rezlerová.

ManpowerGroup index trhu práce podle ní ukazuje na to, že na začátku roku budou nabírat především velké průmyslové a logistické podniky. Mezi nejhůře obsaditelné pozice už nepatří pouze specializované technické profese, ale firmy nemohou najít dostatek výrobních dělníků a skladníků, dodala.

V příštím čtvrtletí se očekává nárůst náborových aktivit ve všech čtyřech kategoriích podniků podle velikosti. Velcí zaměstnavatelé hlásí nejsilnější aktivní náborové prostředí s čistým indexem trhu 25 procent. Malé podniky předpovídají skromnější náborové plány s indexem šest procent a střední podniky se čtyřmi procenty. Zaměstnavatelé v mikropodnicích hlásí index plus jedno procento.

Nabírání zaměstnanců

Zaměstnavatelé v pěti z deseti odvětví předpovídají pro nadcházející čtvrtletí zvyšování počtu pracovních sil. Nejoptimističtější jsou v odvětví výroby a rozvodu elektřiny, plynu a vody s čistým indexem 11 procent, dále v dopravě, skladování a komunikaci s indexem devět procent a zpracovatelském průmyslu osm procent. Zaměstnavatelé v pěti odvětvích očekávají pokles počtu pracovních sil, nejvýrazněji v odvětví zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov minus devět procent a těžba nerostných surovin s minus čtyřmi procenty.

Zaměstnavatelé z Čech očekávají v příštím čtvrtletí nárůst počtu pracovních sil, čistý index trhu práce vykazuje hodnotu plus pět procent. Zaměstnavatelé v Praze hlásí mírné oslabení náborových plánů s indexem minus dvě procenta a Morava zůstává stabilní.

Zvyšování počtu pracovních sil bude pokračovat na většině světových pracovních trhů. Průzkumu neukázal žádné výrazné známky nejistoty, spojené s výsledky hlasování o Brexitu a s výsledkem voleb v USA, které by způsobily výraznou nestabilitu na trhu práce. Zaměstnavatelé ve 40 ze 43 zemí očekávají různou míru nárůstu počtu pracovních sil. Pokles zaznamenali jen v Brazílii a Švýcarsku, stagnaci pak v Itálii.