IEA přitom odhaduje, že tento vývoj by mohl trvat přinejmenším do druhého pololetí tohoto roku. Teprve pak by těžba ropy v USA mohla začít polevovat. Předpokládaný útlum těžby by spolu se zvýšením globální poptávky mohl podpořit růst cen v budoucnu.

Ceny ropy se nedávno zotavily, a smazaly tak část ztrát, které od poloviny loňského roku dosáhly zhruba 60 procent. IEA se domnívá, že za tímto zotavením je prudký úbytek ropných vrtů v USA. Cena severomořské ropy Brent se nedávno vrátila k 60 dolarům na barel, zatímco v lednu stála několik dnů jen asi 46 dolarů. Loni v létě cena kulminovala blízko hranice 115 dolarů na barel.

„Zdánlivě to vypadá, že cena ropy se stabilizovala. Ta rovnováha je ale velmi ošidná," uvedla agentura.

Globální nabídka ropy stoupla v únoru o 1,3 milionu barelů denně (b/d) na odhadovaných 94 miliard b/d. Zásoby suroviny ve Spojených státech se přitom prudce zvýšily a dosahovaly podle posledních čísel rekordních 468 milionů barelů. Za rostoucími zásobami stojí vyšší těžba, zatímco kapacita rafinerií se kvůli sezonním či neplánovaným výpadkům, nízkým maržím a velkým zásobám benzinu snížila.

Závěry IEA pravděpodobně zklamou ropný kartel OPEC, který se loni v listopadu rozhodl ponechat objem své těžby beze změn, aby si udržel podíl na trhu.

IEA odhaduje, že v letošním druhém čtvrtletí, kdy je poptávka po ropě kvůli údržbě rafinerií nejslabší, bude poptávky po surovině ze zemí OPEC dosahovat 28,5 milionu b/d. V únoru činila celková těžba v rámci kartelu 30,2 milionu b/d.

IEA zároveň zvýšila odhad růstu poptávky po ropě na celý letošní rok, a to o 75.000 b/d na rovný milion b/d. Celosvětová spotřeba by tak v letošním roce činila průměrně 93,5 milionu barelů za den.