Ty zaujímají na našem území přes 1,3 milionu hektarů, což je asi 16 procent rozlohy České republiky. Je to tedy plocha, která zhruba odpovídá třetímu z největších evropských měst, Londýnu. O nedostatku dřeva by tedy neměla být řeč. Podle dřevařů je ale příčinou certifikát. Žádají totiž odlišný, než jaký mají státní lesy.

„IKEA je největší hráč na světovém trhu s nábytkem a požaduje certifikát FSC,“ říká tajemník Asociace českých nábytkářů Tomáš Lukeš. Výrobci tak podle něj musejí dovážet FSC dřevo z Polska a Švédka. „Pokud nebude v tuzemsku dostatek dřeva s certifikací FSC, tak budou muset dodavatelé zavřít. Hrozí tím ztráta zaměstnání pro čtyři tisíce lidí a výpadek obratu přes tři miliardy korun,“ varuje Lukeš.

Lyžování na Ještědu.
Hledá se voda pro Ještěd. Chybí na umělé zasněžování

Certifikát FSC výrobcům zaručuje, že v lesích, odkud dřevo pochází, se hospodaří v souladu s životním prostředím.

„Sto procent naší výroby je určeno na export. Naším zákazníkem je IKEA, které Česko distribuuje jen 2,2 procenta dřeva, neboť jen 2 procenta lesů mají certifikát FSC. Polsko jí dodává 25 procent,“ uvedl zástupce společnosti BJS Czech Tomáš Beneš. „Hlavním důvodem, proč potřebujeme FSC, je, že IKEA se rozhodla odebírat jen dřevo s FSC. Připadá mi nelogické, abychom odebírali polské dřevo,“ tlačil Beneš na zákonodárce. 

Jen dřevo s FSC

Majitel lesů na Svitavsku Milan Hron certifikaci FSC má. „V čem je dříví s FSC jiné? Je to dříví jako každé jiné. Máme odběratele, kterým je to jedno. Pak jsou ti, kteří od nás odebírají, protože to potřebují,“ narážel Hron na společnost IKEA.

Na její švédskou centrálu se proto Deník obrátil, aby zjistil, proč jí české lesy „nevoní“. „Naším dlouhodobým cílem je do roku 2020 používat pouze dřevo s certifikací FSC nebo recyklované dřevo. S blížícím se rokem 2020 pracujeme s našimi dodavateli stále intenzivněji na tom, abychom tohoto cíle dosáhli. Nemáme v plánu od toho ustupovat,“ odpověděl Ulf Johansson, manažer pro dodávku dřeva a lesnictví společnosti IKEA of Sweden.

Ilustrační foto.
Přemnožení kůrovce dosáhlo kalamitního stavu. Stát zakázal těžbu dřeva

Podle Johanssona není důraz společnosti na certifikátu FSC ovlivněn pouze přáním zákazníků. „Výběr certifikačního systému není založen pouze na pohledu zákazníka, ale také na průzkumech odborníků a našich partnerů, jako je například WWF (Světový fond na ochranu přírody – pozn. red.),“ doplnil.

IKEA skupuje lesy

Švédi tedy dřevo z českých lesů nechtějí. Má totiž certifikaci PEFC, která má na trhu 56procentní podíl. „Tento certifikát mají například německé, rakouské, italské či francouzské lesy. Osvědčení PEFC platí na 19,8 milionu hektarů,“ tvrdí generální ředitel Českých lesů Daniel Szórád. Licence certifikátu PEFC vyprší koncem září příštího roku.

Nyní se zřejmě hraje o to, kdo získá moc nad českými lesy. Jak Deník totiž zjistil, IKEA Group patří lesy v Rumunsku a další nakupuje v Pobaltí.

Ilustrační foto.
Léky dostanou kolky. Kvůli nebezpečným padělkům