Růst spotřebitelských cen v květnu meziročně zrychlil na dvě procenta z dubnových 1,6 procenta. V porovnání s předchozím měsícem ceny vzrostly o 0,5 procenta. Meziroční i meziměsíční růst inflace ovlivnilo především zdražení potravin a nealkoholických nápojů, informoval dnes Český statistický úřad.

„Po dvou měsících poklesu se trend meziroční inflace otočil opět směrem nahoru. Obrat byl však nečekaně prudký a souvisel téměř výhradně s citelným zdražením potravin. Celkově však inflace stále postrádá faktory, které by naznačovaly oživení domácí poptávky,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Inflace tak zůstává navzdory vysokým cenám vstupů podle analytika ČSOB Petra Dufka poměrně umírněná díky oslabené domácí poptávce. „Přesto i dnes zveřejněná čísla nepochybně podpoří úvahy o zvýšení úrokových sazeb ČNB ve dřívějším termínu, než předpokládá prognóza centrální banky,“ uvedl.

Meziročně zdražila řada druhů potravin, například ceny běžného pečiva zrychlily růst na 34,4 procenta a ceny chleba na 20,4 procenta. „Ceny potravin, zejména pečiva, kopírují soustavný nárůst cen energií, ale také surovin. Pro pekaře již není nadále možné absorbovat toto zvyšování nákladů, což se nyní projevilo i ve zvýšení konečných cen pro spotřebitele,“ řekla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. „Z pohledu potravinářského sektoru by bylo optimální zvýšení cen i u dalších potravinářských výrobků, protože stejné problémy s neustálým zvyšováním nákladů mají všichni potravináři,“ dodala.

Stouply náklady spojené s bydlením

Po potravinách mělo největší vliv na celkovou úroveň spotřebitelských cen bydlení. Elektřina zdražila o 4,8 procenta, zemní plyn o 5,8 procenta, vodné o 6,2 procenta, stočné o 5,8 procenta, teplo a teplá voda o 1,7 procenta. Čisté nájemné se zvýšilo o 2,6 procenta; regulované nájemné vzrostlo o 6,5 procenta a tržní o 0,9 procenta.

Naopak proti loňskému roku klesly ceny v oddíle odívání a obuv, a to kvůli zlevnění oděvů o 3,1 procenta. Obuv byla ale dražší o 0,2 procenta. Mezi potravinami zlevnila rýže o 5,5 procenta, vejce o 14,8 procenta, citrusy o 8,5 procenta, peckoviny a bobuloviny o 6,6 procenta a plodová zelenina o 14,5 procenta. Meziročně klesaly i ceny přístrojů pro domácnost, zboží a služeb pro údržbu domácnosti, audiovizuálních a fotografických zařízení a mobilních telefonů.

„Ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,5 procenta a ceny služeb o 1,0 procento. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení hypotetického nájemného byl meziročně 102,2 procenta,“ uvedl ČSÚ.

Dražší chléb

Meziměsíčně inflaci ovlivnilo hlavně zdražení pekárenských výrobků a obilovin o 7,3 procenta. Například za chleba lidé zaplatili o 12,3 procenta více a za běžné pečivo o 16,9 procenta. Zdražení banánů a jablek se nepříznivě podepsalo na cenách ovoce, které bylo dražší o 3,1 procenta. Z dalších potravin zdražilo například i mléko o 1,8 procenta, máslo o tři procenta a cukr o 3,1 procenta. Vliv na růst meziměsíční inflace mělo i zvýšení cen alkoholu a tabáku o 2,1 procenta.

Dál zdražovaly pohonné hmoty. Průměrná měsíční cena benzinu Natural 95 stoupla o procento a její historické maximum se tak zvýšilo na 35,21 Kč/l.

Snižování cenové úrovně ovlivnilo zlevnění oděvů o 0,5 procenta a obuvi o 0,4 procenta. O 1,3 procenta byly levnější i chladničky a mrazničky, o 1,1 procenta zařízení pro zpracování dat a nosných médií pro záznam obrazu a zvuku a o 1,7 procenta kosmetické zboží.

Rostly i ceny služeb

Ceny zboží proti dubnu úhrnem vzrostly o 2,5 procenta a ceny služeb o jedno procento.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v květnu 1,8 procenta.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) 27 členských zemí EU byl podle Eurostatu v dubnu 3,2 procenta, což je o 0,1 procentního bodu více než v březnu. Podle předběžných výpočtů vzrostl v květnu HICP v Česku meziměsíčně o 0,6 procenta, meziročně zrychlil na dvě procenta z dubnových 1,6 procenta.

Čtěte také: Inflace v Česku zpomalila růst na 1,7 procenta