ČTK to v neděli oznámil svaz v tiskové zprávě. Kvůli vysokým příspěvkům na obnovitelné zdroje hrozí v roce 2011 zdražení proudu pro průmyslové podniky o zhruba 17 procent.

Společnosti se vesměs obávají negativních dopadů zdražení na své hospodaření a zaměstnanost. Jak uvedl svaz, pokud by vzrostly ceny například o deset procent, firmy by v průměru sáhly ke snížení počtu zaměstnanců až o pětinu.

Dvěma pětinám firem, jejichž náklady na elektřinu jsou do deseti procent, by v případě zdražení proudu o desetinu klesl zisk v průměru o šest procent. O více než 13 procent zisku by prý přišly firmy, u nichž náklady na elektřinu dosahují 11 až 20 procent. Takových firem je podle ankety svazu více než třetina.

Čím větší podíl nákladů tvoří elektřina, tím větší díl zisku by firmám zdražení ukouslo. Například generální ředitel Českých drah Petr Žaluda dnes v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že podnik počítá kvůli zdražení elektřiny s růstem nákladů o stovky milionů korun. Ušetřit chce proto mimo jiné na mzdách.

Jak skokovému zdražení zabránit?

Vláda nyní hledá řešení jak skokovému zdražení zabránit. Zrušila již například podporu solárních elektráren na volné ploše a zrušila jejich osvobození od daně z příjmů. Chce podporovat jen menší sluneční zdroje na budovách.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas ve čtvrtek řekl, že chce docílit toho, aby zdražení v příštím roce nebylo dvouciferné, neboť cena elektřiny je jedním z klíčových faktorů pro konkurenceschopnost českých firem.

Podle sobotních Lidových novin chystá vláda plán, podle kterého vláda uvalí na státem garantovanou dotovanou cenu energie z obnovitelných zdrojů srážkovou daň deset procent. To však popřel ministr financí Miroslav Kalousek. Více čtěte ZDE.

„Pro tuzemské firmy je zabránění chystaného skokového zvýšení cen elektrické energie životně důležitá otázka,“ napsal svaz průmyslu v nedělním prohlášení.