Povinnost prodávat v členských státech Evropské unie pouze bezpečnější cigarety se sníženou schopností hořet nařizuje od 17. listopadu Brusel. Podle českého ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) jde o opatření směřující k posílení protipožární bezpečnosti v EU.

"Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která je kompetentním orgánem ke kontrole bezpečnosti tabákových výrobků, bude posuzovat, zda cigarety uváděné do oběhu splňují požadavek technické normy. Nedodržení požadavku může být předmětem sankcí," varuje inspekce na svém webu. "Každý členský stát má povinnost zajistit, aby výrobci, dovozci a distributoři uváděli na trh pouze bezpečné výrobky," uvádí se na webu MPO.

Nižší riziko požáru

Samozhášecí cigarety (RIP) v sobě mají lamely, které zpomalují hoření a snižují intenzitu žhnutí uvnitř cigarety. Lamely překonává vlastní kouření. Podle odborníků se používáním těchto cigaret snižuje o desítky procent riziko, že od nich dojde ke vznícení hořlavého materiálu a následnému požáru.

Podle SZPI u samozhášecích cigaret není právním předpisem stanoven požadavek uvádět na obale údaj, že jde o cigarety splňující bezpečnostní standard.

Cigarety bývají kromě svého negativního dopadu na zdraví kuřáka častou příčinou vzniku požárů. Jejich oběťmi bývají lidé, kteří si zapálí v posteli, nebo děti, které si s nimi mohou začít hrát. Neuhašené cigarety jsou i častými příčinami lesních požárů.