Internet oslavil počátkem roku čtvrt století své existence a dnes o půlnoci zahrnoval přes 1,06 miliardy stránek, uvedl internetlives­tats.com.

Myšlenku propojené světové sítě rozvinul v 80. letech minulého století Brit Tim Berners-Lee, jenž tehdy pracoval ve fyzikální laboratoři ve Švýcarsku jako počítačový expert.

Berners-Lee vypracoval způsob, jak mezi sebou mohou komunikovat dva či více počítačů, a to byl první krok ke vzniku sítě, která změnila život miliard lidí.

Svůj nápad předložil písemně 12. března 1989, a proto je tento den obecně považován za datum zrodu internetové sítě.

Americká armáda se zabývala myšlenkou spojit počítače sítí už v 50. letech a v roce 1969 vytvořila Arpanet, jakéhosi předchůdce internetu.

Díky systému Sir Tim, jemuž je dnes 59 let, mohou lidé publikovat, co si přejí, na počítačích spojených mezi sebou internetem. Otevřela se tak cesta ke gigantickému sdílení informací a prudkému nárůstu počtu webových stránek.

Spotřebovaná energie

Pak vznikly obří vyhledávače, jako je Google nebo Yahoo, které lidem pomáhají v záplavě informací na síti najít ty stránky, které potřebují.

Podle internetlives­tats.com registroval Google jen za úterý 3,3 miliardy dotazů. A za posledních 24 hodin bylo odesláno téměř 170 miliard e-mailů. Brzy bude překonána i hranice tří miliard uživatelů internetu.

Negativem internetu je spotřebovaná energie. Do ovzduší se jeho užíváním dostalo podle internetlives­tats.com jen za úterý nejméně 2,17 milionu tun oxidu uhličitého.