Podle nedávného průzkumu uvedl každý osmý americký rodič, že právě internet může za to, že se jejich potomek dozvěděl pravdu o tom, kdo skutečně naděluje dárky. Z těchto rodičů 44 procent tvrdí, že narušení vánočního mýtu má na svědomí Google, kde si děti hledaly Santu – a našly stránky, kde se dozvěděly trpkou pravdu: že je Santa Claus zhruba stejně opravdový jako umělý vánoční stromeček.

Třetina rodičů si za prozrazení v podstatě může sama, protože nikdy nemaže z počítačového prohlížeče historii navštívených stránek – a odtud děti snadno zjistí, že mamka s taťkou byli například v online obchodě s hračkami. Srovnatelnou chybu přitom před nástupem internetu mohli rodiče udělat jen tak, že pro nakoupené dárky našli špatnou skrýš.

Většina rodičů uvádí, že sami přestali na Santa Clause průměrně věřit, když jim bylo osm a tři čtvrtě roku. U jejich dětí je to průměrně sedm a čtvrt roku.

Co internet kazí, to se také snaží sám napravit. Online už je zdarma k dispozici například software, který rodičům pomáhá nespadnout do internetových pastí, jež by mohly s vírou jejich dětí v Santa Clause skoncovat. Tento program hlídá jak výsledky hledání v historii prohlížeče, tak například komentáře na sociálních sítích, jež by mohly odhalit pravdu o muži v červeném, který údajně žije na severním pólu.