Vedení města aktuálně schválilo prodej zhruba 8320 metrů čtverečných společnosti Sofiko za 5,158 milionů korun bez DPH. Firma Sofiko sídlí v Chrudimi, ale výrobní závod měla dosud v Křižánkách na Žďársku. Vyrábí plechy na pečení a různé typy forem pro pekárny a linky. Na českém trhu je podle vlastního vyjádření největší výrobní firmou kuchyňského nerezového náčiní. V novém závodě by mělo pracovat několik desítek lidí.

Miliony za zmíněný prodej už byly započítány do příjmů letošního městského rozpočtu. Nemuselo by se však jednat o příjem jediný.

Čtěte také: Merkelová zdůraznila, že jako kancléřka nemá vliv na hodnotu eura

Jak sdělil chrudimský starosta Petr Řezníček, o pozemky se ucházejí také další investoři. „Vypadá to, že by mohli být další zájemci," uvedl Řezníček. Konkrétní jména investorů, s nimiž město jedná, ale nechtěl zveřejnit. Podle něj by měla být většina zbývajících pozemků zadaná do poloviny roku.

TLUMIČE, OBŘÍ TUBUSY I DŘEVOVÝROBA

V průmyslové zóně Západ zbývá asi čtvrtina volných pozemků. Na zhruba 2,2 hektaru má předkupní právo výrobce automobilových tlumičů Kayaba, který zde již působí a měl by letos o odkupu rozhodnout. V průmyslové zóně o rozloze 33 hektarů, jejíž zřízení Chrudim stálo zhruba 100 milionů korun, pracuje také například chrudimská společnost Dřevovýroba Ficek nebo výrobce tubusů pro větrné elektrárny Siag. Pozemky zde vlastní také rakouský výrobce řetězů Pewag. Město si tam chce také ponechat pozemek, na němž by vybudovalo druhý větší sběrný dvůr.

Nenechte si ujít: Na lyžařský byznys v Alpách zbývá 80 let

Podle chrudimského starosty by se po nových prodejích vynaložené náklady měly městu zhruba vrátit. Některé menší pozemky v zóně patří soukromým majitelům.

Menší průmyslová zóna Sever u výjezdu z města na Pardubice je již zcela rozprodaná. (čtk, man)