"Irák chce hrát aktivní roli při podpoře cen ropy, ale udržet si (tržní) podíl odpovídající jeho zásobám," citoval ministra jeho mluvčí. Irák chce podle ministra také "posílit roli OPEC při zajišťování rovnováhy na trhu s ropou".

Členové OPEC by se měli příští měsíc neformálně setkat v Alžírsku na okraj Mezinárodního energetického fóra. Saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih v polovině srpna prohlásil, že členové OPEC budou v rámci tohoto setkání jednat s nečlenskými zeměmi o krocích na podporu cen. Tento týden však Fálih řekl, že na trhu v současnosti není zapotřebí žádný výraznější zásah.

Saúdská Arábie je klíčovým členem OPEC a největším exportérem ropy na světě.

Irácký premiér Hajdar Abádí v úterý řekl, že jeho země v současnosti těží méně ropy, než by měla. Naznačil tak, že irácká vláda nemá v úmyslu produkci ropy omezovat. Irák je v rámci OPEC druhým největším producentem ropy za Saúdskou Arábií.

Ministr Luajbí dnes vyzval ropné společnosti působící v Iráku, aby zvýšily produkci. Představil také plán na zdvojnásobení skladovacích kapacit v terminálech pro export ropy na jihu země.

"Ministerstvo má nové ambiciózní plány pro rozvoj ropného sektoru," řekl ministr. "Nejdůležitější je zvýšit těžbu ropy na úroveň, která odpovídá potřebám Iráku. Nechceme pro budoucí produkci stanovovat žádný konkrétní strop," dodal. V současnosti se těžba ropy v Iráku podle ministra pohybuje kolem 4,6 milionu až 4,7 milionu barelů denně, včetně produkce v kurdské autonomní oblasti na severu země.

Prodej ropy

Jeden z představitelů iráckého ministerstva ropného průmyslu dnes agentuře Reuters řekl, že vláda zváží prodej ropy prostřednictvím Íránu, pokud ztroskotají rozhovory s kurdskou autonomní oblastí o sdílení příjmů z vývozu irácké ropy přes Turecko.

Kurdská autonomní oblast má pod kontrolou ropovod do Turecka. "Pokud jednání skončí bez dohody, začneme hledat jinou cestu pro prodej své ropy, protože potřebujeme peníze," uvedl představitel ministerstva.

V Iráku na příjmech z ropy závisí zhruba 95 procent veřejných výdajů. Irácká ekonomika se nyní potýká s problémy kvůli nízkým cenám ropy i kvůli válce proti ozbrojencům z teroristické organizace Islámský stát (IS).

Dohoda mezi Irákem a Íránem by podle zdroje z odvětví mohla fungovat tak, že Irán by dovážel iráckou ropu do svých rafinerií a ze svých přístavů by jménem Iráku vyvážel odpovídající množství vlastní ropy.