Itálie se rozhodla v rámci své strategie rozvoje cestovního ruchu rozdat zdarma 103 historických památek, zahrnujících staré domy, venkovské statky, hostince, kláštery a dokonce i starobylé hrady. Získat je však mohou jen ti, kdo se zavážou, že budovy zrenovují a využijí coby turistické objekty (například jako restaurace, hotely či lázně), při zachování historické hodnoty.

banka Monte dei Paschi di Siena
Itálie padnout své banky nenechá

Nabízené památky jsou rozprostřeny po celé zemi. Poměrně hodně z nich se ale nachází v blízkosti známé římské silnice Via Appia, která spojuje Benátky s jihoitalským přístavním městem Brindisi v oblasti Apulie. První památky už byly zamluveny a zahraniční zájemci nyní začínají prozkoumávat i destinace, které se nacházejí dál od hlavních center turistického ruchu. Během příštích dvou let by mělo být do projektu zahrnuto dalších 200 objektů. Zájemci o objekty se mohou obrátit na italskou Agenturu národního majetku.

Věznice San Vittore v Milánu.
Itálie plánuje prodej historických věznic v Římě či v Neapoli

Není to poprvé, co se Itálie obrátila kvůli obnově svých historických památek na veřejnost. Z posledních dvou let je známý například "Projekt Maják", při němž italská vláda dražila přibližně 30 historických majáků. I v tomto případě chtěla, aby noví vlastníci vytvořili z těchto staveb hotely a turistická zařízení. Země navíc získala celkem 502 milionů euro na snížení svého veřejného dluhu tím, že v letech 2013 a 2014 vydražila 50 historických nemovitostí v online aukcích.