Druhý blok byl odstaven v noci na pátek kvůli poruše v nejaderné části. ČR musela v pátek kvůli tomu a kvůli poruše v Chvaleticích 15 hodin dovážet elektřinu ze zahraničí.

„Aktuálně je výkon bloku stabilizován na 98 procentech a probíhají testy turbíny. Na začínající ranní energetické špičce už je možno počítat s elektřinou z jednoho temelínského bloku," uvedl Sviták. Po dosažení plného výkonu, který by měl nastat ještě dnes, bude temelínský první blok pokrývat přibližně deset procent české spotřeby.

Druhý blok je odstaven pro opravu břitů olejového těsnění ložiska turbogenerátoru. Aktuálně probíhá vychlazování turbíny a pokračuje příprava opravy, která by měla být zahájena v první polovině tohoto týdne. Obnovení výroby elektřiny z bloku je plánováno na příští týden.

Dovoz elektřiny

Česká republika se v pátek na čas dostala do situace, kdy musela elektřinu dovážet. Kvůli odstávce nevyráběla energii ani uhelná Elektrárna Chvaletice, která výrobu v jednom bloku ze čtyř odstavených obnovila v sobotu. Dovoz elektřiny mohl provozovatel přenosové soustavy ČEPS zastavit poté, co v pátek odpoledne díky nadcházejícímu víkendu v Česku klesla spotřeba.

Česko dlouhodobě elektřinu vyváží. Podle dat Energetického regulačního úřadu činil za celý loňský rok rozdíl mezi dovezenou a vyvezenou elektřinou 16,3 TWh ve prospěch vyvezené. Temelín, největší zdroj výroby elektřiny v Česku, loni do sítě dodal 14,95 TWh elektřiny, zhruba čtvrtinu celkové spotřeby v ČR.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. Teď je největším zdrojem výroby elektřiny v ČR. Letos zatím vyrobila 8,8 milionů MWh elektřiny. Vzhledem k prodlouženým a neplánovaným odstávkám Temelín letos nepřekoná dosud nejvyšší roční výrobu elektřiny z roku 2012, která dosáhla 15,3 miliardy kilowatthodin.