Kdy blokáda bude a jak bude vypadat, nechce Jančura komentovat. Uvedl pouze, že bude, a ne tento týden. "Cílem je obecně, aby vydávání peněz evropských daňových poplatníků prostřednictvím operačního programu na nákup nových vlakových souprav bylo výhradně spojeno s otevřenou férovou soutěží na provozování dotovaných vlakových spojů, nikoli s přímým zadáním Českým drahám," uvedl mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

České dráhy už dostaly napřímo téměř miliardovou dotaci na nákup vlaků na rychlíkovou linku Brno - Břeclav - Olomouc. Nyní má ministerstvo k dispozici zhruba 20 miliard korun na další nákup vlaků. Polovina by měla jít na dotovanou dálkovou dopravu, polovina na regionální. Ve hře zůstává podle dřívějších vyjádření ministerstva i varianta, že stát nakoupí vlaky a bude je pronajímat dopravcům, kteří uspějí v otevřené soutěži.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) také otevřel možnost, že by regionální vlaky vlastnily kraje a pronajímaly je dopravcům. Mezi hejtmany však nepanuje shoda na jednotném řešení, navíc v říjnu se uskuteční krajské volby a vedení krajů se může změnit.

Otázkou je, zda se Jančura do soutěží na rychlíkové linky přihlásí. V prosinci prohlásil, že pokud současná vláda schválí harmonogram, podle něhož se podaří do roku 2025 vysoutěžit všechny výkony na železnici objednávané z veřejných peněz, nebude se účastnit žádného výběrového řízení.