Rozpočet je v rekordním objemu 92,4 bilionu jenů (asi 21,5 bilionu Kč) a mimo jiné předpokládá, že nové dluhy se nebudou dál zvyšovat. Naopak mají zůstat na stejné úrovni jako v tomto roce. Podle agentury Reuters ale bude Japonsko ke zlepšení stavu veřejných financí zřejmě potřebovat ještě hodně času.

Navržený rozpočet je první, který vládní demokratická strana sestavila prakticky úplně nanovo. Objem nových půjček se má podle návrhu pohybovat kolem 44,3 bilionu jenů (asi 10,3 bilionu Kč), což je v souladu se slibem vlády udržet objem nových dluhů beze změn. Japonsko je totiž jednou z nejvíce zadlužených zemí světa a stav svých veřejných financí se snaží dát do souladu s udržitelnými parametry.

Daňové příjmy by měly činit 40,9 bilionu jenů (asi 9,5 bilionu Kč) a už druhým rokem po sobě budou nižší, než předpokládá objem nových dluhopisů. A to přesto, že očekávané daňové příjmy budou asi o 3,5 bilionu vyšší než v tomto roce. Japonská ekonomika se nyní vzpamatovává z hluboké recese, růst v poslední době ale zvolnil.

Hotovostní rezervy

Aby vláda vyrovnala rekordní rozpočet, počítá s nedaňovými příjmy v objemu zhruba 7,2 bilionu jenů (asi 1,7 bilionu Kč). Většinu mají tvořit hotovostní rezervy na zvláštních účtech a správních úřadech.

Vládní činitelé tvrdí, že nedaňové příjmy jsou jen krátkodobým řešením a přiznávají, že od příštího roku se bude rozpočet sestavovat ještě obtížněji. Je tedy možné, že vláda bude muset zvýšit spotřební daně, anebo sáhnout k hlubokým výdajovým škrtům. Nevýhodou je totiž rychle stárnoucí japonská populace, která zatěžuje účty sociálního zabezpečení.

Potíže Japonska vhodně dokresluje vývoj takzvaného primárního rozpočtu, který ukazuje, jak vláda dokáže svou politiku financovat bez vydávání dalších dluhopisů. Deficit primárního rozpočtu na příští fiskální rok vláda projektuje na 22,7 bilionu jenů (asi 5,3 bilionu Kč), což je proti letošku pouze nepatrné zlepšení.

Ministerstvo financí odhaduje, že veřejné zadlužení Japonska se do konce příštího fiskálního roku, tedy do března 2012, vyšplhá na 891 bilionů jenů (asi 207 bilionů Kč). To by představovalo asi 184 procent hrubého domácího produktu země. Tak vysoký dluh nemá žádný jiný vyspělý stát.