Nissan uvedl, že zatím zkoumá návrhy regulátora a zvažuje, jak situaci zlepšit. Čína je největším automobilovým trhem světa a dominují mu zahraniční automobilky.

Čínské úřady vyšetřují situaci v automobilovém sektoru kvůli opakovaným stížnostem, že zahraniční výrobci zneužívají svého postavení na trhu a prodávají automobily a náhradní díly za příliš vysoké ceny. Nejprve se zaměřily pouze na výrobce luxusních aut, nyní se vyšetřování rozšířilo i mimo luxusní sektor. Ceny kvůli zvyšujícímu se tlaku úřadů minulý měsíc snížily automobilky BMW, Mercedes-Benz, Audi, Chrysler a Jaguar Land Rover.

Čína v poslední době stupňuje úsilí, aby přiměla firmy k dodržování antimonopolního zákona přijatého v roce 2008. Do hledáčku úřadů se v minulých letech dostala různá odvětví, včetně sušeného mléka či šperků. V posledních měsících regulátoři prováděli intenzivnější kontroly v odvětvích od farmaceutik po elektroniku.

V červenci čínské úřady označily za monopol amerického výrobce čipů Qualcomm a očekává se, že firma dostane vysokou pokutu, která může dosáhnout až jedné miliardy USD (21 miliard Kč). Úřady již pokutovaly firmy jako Mead Johnson Nutrition a Danone. Tento týden úřady oznámily, že potrestají za údajné porušení antimonopolního zákona výrobce aut Audi a Chrysler a postih čeká i desítku japonských výrobců náhradních dílů, napsala agentura Reuters.