VYBERTE SI REGION

Japonští zemědělci vkládají naděje do zájmu o whisky

Tokio – Nárůst obliby japonské whisky přiměl mladého pěstitele rýže Hirošiha Cuboučiho dát se na alkohol, tedy přesněji na ječmen, který se pro výrobu whisky používá. Domácí spotřeba rýže každoročně klesá, a tak se šestatřicetiletý Cubouči rozhodl využít současného módního zájmu o japonskou whisky a zkusit pěstovat ječmen. Japonská whisky se řadí mezi nejlepší a nejdražší na světě a zisk místních lihovarů díky růstu zájmu o whisky by nyní mohl začít proudit i k místním zemědělcům, píše agentura Bloomberg.

7.5.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: ČTK

Cubouči bude sklízet první úrodu tento měsíc. Přiřadil se tak k desítkám farmářů v centrálním Japonsku, kteří testují, jak by mohl ječmen podpořit jejich příjmy a pomoci nasytit hlad výrobců lihovin po sladu. Japonsko je celosvětově čtvrtým největším dovozcem obilí a druhým největším kupcem sladu, produktu z ječmene, používaného pro výrobu whisky a piva. Dovoz sladu pro výrobu whisky loni stoupl o 20 procent a za poslední desetiletí díky vysoké poptávce po japonské whisky od San Franciska po Hongkong vzrostl téměř čtyřnásobně.

„Nečekal jsem, že by naše japonská whisky mohla být tak populární v zahraničí," říká padesátiletý Ičiró Akuto, jehož jednosladová whisky, takzvaná single malt, se prodává až za 100.000 jenů (více než 22.000 Kč) za lahev. Jeho lihovar Venture Whisky Ltd. v Čičibu, v prefektuře Saitama, spolupracuje s místními farmáři na vytvoření dodavatelského řetězce pro sladovnu, kterou postavil v roce 2013. „Chci vyrábět whisky s příchutí Čičibu, něco, co si myslím, že by mohlo být obdivováno po celém světě," dodává.

Ocenění

Akuto si již udělal jméno a získal ocenění za svoji whisky v letech 2007 až 2012. V loňské bibli whisky Jim Murray's Whisky Bible byla nejlepší whisky roku jmenována Yamazaki Sherry Cask 2013 japonské firmy Suntory Holdings. Sedmnáctiletá Nikka Taketsuru od Asahi Group Holdings byla pak jmenována nejlepší takzvanou blended malt, tedy míchanou whisky. To zvýšilo popularitu japonské whisky a způsobilo její nedostatek a růst cen.

Japonsko loni vyvezlo do zahraniční whisky za rekordních 10,4 miliardy jenů (2,3 miliardy Kč). Za poslední desetiletí vývoz vzrostl jedenáctinásobně.

„Kdybyste před dvěma lety hledali na internetu v Hongkongu japonskou whisky, nenašli byste nic," uvádí Aaron Chen, který sbírá whisky a prodává ji ve svém baru Club Qing v Hongkongu. „Nyní najdeme rozhovory, články o nových whisky barech nebo PR prohlášení v čínštině nebo v angličtině. Japonské whisky se určitě věnuje stále více publicity."

Investice do expanze

Produkce whisky v Japonsku se zvyšuje. Největší likérka Suntory plánuje jen v letošním roce investovat do expanze výroby pět miliard jenů (1,1 miliardy Kč) a Akutova firma plánuje zvýšit produkci o 20 procent. Růst produkce napomáhá zemědělcům v Británii, jejichž ječmen se stal hlavní surovinou japonských lihovarů. Loni Japonsko dovezlo 4744 tun sladu v hodnotě zhruba 437 milionů jenů.

Akuto loni dovezl 152 tun z Anglie, Skotska a Německa. Jeho závislost na dovozu by se však měla snížit, pokud bude fungovat jeho plán domácí produkce. Rád by, aby deset procent obilí, které potřebuje k výrobě whisky, pocházelo od zemědělců v Čičibu. A to navzdory tomu, že vyrobit slad z domácího ječmene je pětkrát dražší než jeho dovoz. Akuto se domnívá, že změna zdroje může zlepšit vnímání kvality whisky.

Výhodou by to mělo být i pro zemědělce v Čičibu, kteří by mohli vysazením ječmene poté, co sklidí rýži nebo pohanku, až zdvojnásobit své příjmy. Zemědělská půda obvykle od sklizně rýže nebo pohanky v listopadu zůstává šest měsíců ladem. A toto okno by nyní mohl vyplnit ječmen, dodává Cubouči.

Cubouči, původem majitel restaurace, který začal pěstovat rýži v roce 2011, dodává, že ječmen by se mohl stát případně výnosnějším než rýže, jejíž spotřeba se v Japonsku snižuje o zhruba 80.000 tun ročně, spolu s poklesem počtu obyvatel země.

„Jsem velmi hrdý, že se stanu dodavatelem výrobce whisky," říká Cubouči. Kvůli pěstování ječmene pro Venture Whisky si také koupil a pronajal 0,6 hektaru neobdělávané půdy z okolních farem. Pěstuje odrůdu Golden Melon, sladový ječmen doporučovaný japonským zemědělským úřadem.

Pokud vše půjde podle plánu, Akuto očekává, že se tento měsíc podaří sklidit 1,2 tuny ječmene, který zpracuje ve své sladovně v Čičibu. Závod má kapacitu 50 tun ročně. „Jsem nejšťastnější člověk na světě, protože moje whisky nejenže dává lidem hodně radosti, ale také zde vytvoří nový průmysl a oživí zemědělství," dodává.

Autor: ČTK

7.5.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Mrazy v letošní zimě ještě zdaleka neskončily.
AKTUALIZOVÁNO
4

Česko svírá silný mráz. Noční teploty klesnou až k minus 20 stupňům

Petra Kvitová poprvé veřejně promluvila o napadení.
5

Odměna nepomohla! Pachatel, který pořezal Kvitovou, stále uniká

AKTUALIZOVÁNO

Lavina v Itálii zasypala hotel, je v něm „mnoho mrtvých“

Z hotelu zavaleného po středečním zemětřesení lavinou ve střední Itálii se podařilo vyprostit tělo první oběti. Záchranáři, kteří se na místo dostali brzo ráno, počítají s tím, že je na místě mnoho mrtvých. Dosud se uvádělo, že si zemětřesení, jež mělo sílu kolem pěti stupňů, vyžádalo v celém regionu život jedné osoby a další člověk byl pohřešován.

Spláchnou, zvednou prkénko, těžko se v nich orientuje - to jsou japonské toalety

Nejvyspělejší toalety najdete v japonském Tokiu. Prkénko se samo zvedne, je vyhřívané a můžete si tady pustit zvuky tekoucí vody. Výrobci nyní zjednodušují jejich obsluhu.

Na KLDR budou shlížet bývalí vůdci. Kim staví na nejvyšší hoře sousoší dynastie

Severokorejský diktátor Kim Čong-un utrácí miliony dolarů za výstavbu nového sousoší, které bude znázorňovat trojici dosavadních vůdců KLDR - tedy jeho, jeho otce Kim Čong-ila a dědečka Kim Ir-sena. Socha se má tyčit na vrcholu nejvyšší severokorejské hory Pektu. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies