Zatímco na setí máku či kukuřice je i přes nepřízeň počasí ještě čas, setí jarního obilí nebo raných brambor má již dnes citelné zpoždění. „Ani staří pamětníci nepamatují,že bychom jarní ječmeny zakládali koncem dubna," podotkl Šnejdrla. Práce, na něž obvykle mají dva měsíce, budou muset farmáři podle něho stihnout za polovinu času.

Sladovnický ječmen, klíčová surovina pro pivovary pěstovaná v Česku zhruba na 280.000 hektarech půdy, bývá obvykle touto dobou již dávno v zemi a řádkuje, letos je zatím zaset jen minimálně. „Celá řada okresů ještě do pole nevjela a ti, kteří zaseli, tak jsou to opravdu jen desetinky či jednotky procent," uvedl Šnejdrla. Odhaduje, že náklady na osivo a chemii vzrostou v důsledku zpoždění zhruba o dva tisíce korun na hektar, což by představovalo více než půl miliardy korun.

Cena ozimých obilovin či řepky stoupá

Zatímco ještě v únoru podle Šnejdrly vykazovaly porosty ozimů velmi slušné přezimování, studený březen predpověď budoucí sklizně změnil a cena ozimých obilovin či řepky v důsledku toho stoupá. „Není to nikterak dramatický nárůst, nicméně ceny jdou nahoru," uvedl Šnejdrla. To je podle něj pozitivní pro farmáře, kteří se věnují pouze rostlinné výrobě, naopak nepříjemné pro chovatele hospodářských zvířat, kterým v důsledku toho rostou výdaje na krmivo.

Celkové plochy obilovin a dalších plodin jsou na úrovni předchozího roku a dávají stále předpoklad průměrné dobré úrody. Podle předsedy zemědělské společnosti Agro Jesenice Josefa Kubiše nehrozí nedostatek obilí, u něhož je Česko dlouhodobě v přebytku a zhruba čtvrtinu produkce vyváží. „Česká republika, když je normální rok, tak sklízí kolem sedmi milionů tun obilovin, domácí spotřeba je kolem 5,5 milionu tun," poznamenal Kubiš.

Zemědělci v Česku se podle Kubiše v posledních letech naučili uzavírat s odběrateli termínované obchody. Díky nim mají jistotu odběru a ceny například u dvou třetin budoucí sklizně řepky i sladovnického ječmene a až jedné třetiny produkce pšenice. „Velký cenový výkyv neočekáváme," podotkl. „Je díky tomu určitá cenová stabilita, když to nebylo, ceny v minulosti strašně lítaly," dodal.