Dnešní zákazníci se však tímto pravidlem obvykle neřídí. Na jaře doufají, že tak vzdálená příští zima bude teplá. V létě si raději odjedou na dovolenou.

„Když v říjnu nebo listopadu udeří první mrazíky, tak mají problém. A všichni rychle chtějí uhlí,“ popisuje Rudolf Kozák ze Severočeských dolů. Právě tato firma  pro domácí trh zajišťuje více než polovinu hnědého uhlí, pro potřeby domácností vyrobí asi dva miliony tun ročně.

Aby jí přes rok nezaplnily skladovací prostory, nižšími cenami mimo hlavní sezonu motivují k aktivitě velkoobchodníky. A ti rovněž zlevňují koncovým spotřebitelům.

Jan Klička
Pohledem Jana Kličky: Uhelní udavači aneb Právo na zdravé topení

Silnější prázdniny

Podle Kozáka lidé v minulých letech mimo hlavní sezonu nakupovali jen zhruba necelou třetinu objemu uhlí a naprostou většinu až v zimním období, nyní se poměr lehce zlepšuje ve prospěch letních měsíců.

„Velkoobchodníci se snaží uhlí prodávat i v průběhu léta,“ říká Kozák. Jaro a začátek léta je ideální dobou pro nákup uhlí také podle Karla Holuši, jednatele společnosti Karbotrade z Raškovic u Frýdku-Místku.

„Ti předvídavější zákazníci to samozřejmě využívají a pořídí zásoby topiva na zimní sezonu laciněji než ti, kteří  nákup nechají na konec léta či až podzim,“ míní Holuša.

Čím topíme.Zdroj: Deník

Například e-shop s uhlím ridepal.cz do konce července inzeruje slevy až 15 procent. Tunu mosteckého hnědého uhlí ořech 2 prodává místo obvyklých 4499 korun za 4227 korun. Web prodejuhli.cz u ledvického hnědého uhlí ořech 1 inzeruje dokonce 17procentní slevu z 6699 korun na 5529 korun za balení o hmotnosti 800 kilogramů. 

Kdo s přípravou na zimu zaspal, možná si kvůli náporu dalších zájemců na dodavatele bude na uhlí muset počkat. Letos v zimě by však neměl hrozit výpadek některého druhu hnědého uhlí, jaký zaznamenali třeba u ořechu 2 zákazníci v uplynulých sezonách. Severočeské doly podle Kozáka investovaly do nových technologických linek, které vytěžené uhlí pro spotřebitele zpracovávají. „Do začátku hlavní sezony, to znamená někdy do října, by všechno mělo být v pořádku připraveno,“ prohlásil.

Ke kotli jedině v černém. Ilustrační foto.
Ústavní soud: úředníci mohou dál provádět kontroly topení v domech

Pozor na kameny

Při nákupu uhlí je také třeba vybrat správného prodejce. „Ne každý dodržuje normy a etické standardy a ti nejotrlejší se nezdráhají doslova parazitovat na důvěřivosti lidí,“ uvedl Jiří Havelka ze společnosti Havelka. Lidé by si podle něj měli dát pozor na správnou hmotnost uhlí, na podíl prachu, který obsahuje, a také aby obchodníci do uhlí nepřidávali kameny.

Zejména v poslední době řada domácností přechází z topení pouze hnědým uhlím na jiné zdroje. Tuto změnu podporují také třeba kotlíkové dotace, s nimiž lidé mohou ušetřit až tři čtvrtiny nákladů. V jejich probíhající druhé vlně si za 3,4 miliardy korun bude moci nový kotel pořídit až 35 tisíc domácností.

Mohou si vybrat mezi plynovým kondenzačním kotlem, tepelným čerpadlem, kotlem na biomasu nebo automatickým kombinovaným kotlem.

Podpora na kotle vytápěné jenom uhlím však vypsána nebyla.

Česká národní banka
Česká měna opět prolomila hranici 26 korun za euro