Do procesu oddlužení by mohli podle novely vstoupit dlužníci v podstatě bez ohledu na výši svých závazků. Proces by trval tři, pět nebo sedm let v závislosti na výši splacených dluhů. Předloha by odstranila nynější vstupní podmínku, podle níž musí být dlužník schopen uhradit v pěti letech 30 procent svých dluhů.

Ilustrační foto.
Dlužníci hledají pomoc nejprve u příbuzných, až pak přichází na řadu právník

"Novela říká, že dluhy se nemusí platit a smlouvy se nemusí dodržovat," soudí Martin Plíšek (TOP 09). Mluvil o generálním pardonu, oddlužení by se podle něho umožnilo zcela nemajetným lidem, stačila by jejich pouhá snaha se závazků zbavit. Plíšek a také bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) mají také za to, že změny by mohly být neústavním zásahem do majetkových práv věřitelů.

Blažek varoval před neustálým posilováním postavení dlužníků vůči věřitelům. Novela by mohla podle něho být otevřenou pobídkou k dalšímu beztrestnému zadlužování. Nové parametry oddlužení by navíc mohli zneužívat i lidé, kteří by na splácení závazku měli, soudí Blažek. Předlohu označil za vynikající předvolební marketing hnutí ANO.

Exekutorská komora ČR
Exekutoři kritizují analýzu ministerstva ke snížení tarifů

"Víc než půl milionů lidí se nachází v situaci, že na oddlužení nedosáhne," hájil novelu Pelikán. Změny by podle něho přinesly šanci na nový život lidem, jejichž příjmy a majetek nestačí na úhradu závazků, případně ani samotných úroků.

Ilustrační foto.
V Táboře exekutoři po dlužnících vymáhají 1,8 miliardy

Pravice navzdory tomu navrhla, aby Sněmovna hlasovala už po dokončení úvodní debatu o zamítnutí předlohy, případně o jejím vrácení vládě k přepracování. Pokud na to poslanci nepřistoupí, chce pravice prosadit prodloužení lhůty pro projednávání normy ve výborech. V takovém případě by do podzimních voleb přijata nebyla.

Oddlužení nebo také osobní bankrot je způsob řešení úpadku, který má dlužníkovi umožnit nový start a motivovat ho k aktivnímu zapojení do umořování dluhu. Předloha předpokládá, že dlužník bude oddlužen, jestliže za tři roky splatí alespoň polovinu pohledávek věřitelů, nebo za pět let alespoň 30 procent pohledávek, nebo bude po sedm let o splácení pohledávek usilovat - pak může být uspokojení věřitelů nižší než 30 procent.

Novela ale na druhou stranu zavede nová omezení pro povolení oddlužení. Insolvenční soud by mohl žádost zamítnout například v případě, že dlužník by nebyl schopen splácet v plné výši pohledávky věřitelů na výživném.