Místo čtyř uchazečů jich ve hře bude tentokrát až šest a místo stavby dvou bloků na jihu Čech se bude hrát o jeden blok v Dukovanech a jeden v Temelíně s možností stavět v obou případech i dva. Orientační cena jednoho bloku je přitom až kolem sto miliard korun. Ve čtvrtek se v Česku poprvé představil uchazeč z „těžké váhy" – jihokorejská státem vlastněná společnost KHNP. Ta provozuje 25 bloků v jaderných elektrárnách v Koreji a aktuálně buduje dalších devět bloků, z toho čtyři pro novou elektrárnu Barakh ve Spojených arabských emirátech, kde je stavba obtížná kvůli pouštním podmínkám.

BEZ AMERIČANŮ. Modernizaci jaderné elektrárny Temelín ještě americká firma  Westinghouse úspěšně zvládla. Dostavba dukovanských reaktorů se podle všeho obejde už bez ní.
Westinghouse chtěl dostavět Dukovany, dnes bankrotuje

V jiných zemích ale zatím KHNP nestavěla. Korejci, kteří jsou v České republice třetím největším zahraničním investorem (po Německu a Japonsku), nabídnou pro české „jaderky" reaktory III+ generace APR1000. Prezident KHNP Lee Kwan-sup ve čtvrtek v Praze slíbil vysoké zapojení tuzemských firem do případně dostavby Dukovan či Temelína i další spolupráci na projektech v Evropě. „Jsme schopni stavět včas a v rámci stanovených rozpočtů," zdůraznil Lee Kwan s odkazem na problémy s prodražováním a prodlužováním, které nyní provázejí dostavbu všech jaderných elektráren v EU.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Stanislava Kázeckého budou české firmy požadovat zakázky v minimálním objemu 70 procent z hodnoty celé dostavby jednoho či dvou bloků. Soupeřem KHNP v případném tendru na dostavbu Dukovan či Temelína budou nejspíše ruský Rosatom, francouzská EDF, dále společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a čínská společnost China General Nuclear Power.

Výroba Dukovan poklesla, ovšem poruchovost se vyrovnala historicky nejnižšímu výsledku z roku 2004
Dukovany brzdily odstávky, vyrobily nejméně elektřiny za 28 let

Předběžný zájem naznačila i americko-japonská firma Westinghouse Electric Company, která však nyní v USA řeší finanční problémy. Česko loni poptalo celkem deset firem, ozvalo se jich šest. Formálně ale zatím není jasné, kdy a zda vůbec bude tendr na elektrárnu zahájen. A není jasné ani to, zda by nové bloky stavěl polostátní ČEZ, nebo nově vzniklá státní společnost, jakýsi „ČEZ 2".