„Podporujeme tento investiční plán a děkuji Evropské komisi, že spustila něco takového. Nejprve je ale třeba zhodnotit výsledky programu a zjistit, v čem se liší od pomoci z ostatních fondů. Podobné projekty by totiž mohly být financovány například i z fondu soudržnosti, či dalších fondů unie," uvedl v debatě český europoslanec Pavel Telička (nestraník za ANO).

Podle komisaře Katainena má Evropský fond strategických investic (EFSI), který je základem programu, přilákat soukromé peníze, které spí na soukromých účtech. „Poté, co jsme kvůli finanční krizi změnili bankovní regulaci, banky nemohou tak riskovat jako před několika lety, proto EFSI poskytuje to, co chybí na trhu," vysvětlil finský eurokomisař.

Malí a střední podnikatelé využili již 12,8 miliardy eur

Podle Katainena využili z EFSI od loňského roku, kdy začal fungovat, malí a střední podnikatelé 12,8 miliardy eur (asi 346 miliard korun) na 65 projektů. Tato suma pomohla nastartovat investice v hodnotě 100 miliard eur, z toho 80 procent ze soukromého sektoru. Cílem programu je vytvořit investice za 315 miliard eur (8,5 bilionu Kč).

Jako velmi užitečný hodnotí Katainen portál, k němuž se EK inspirovala v Británii a který funguje jako jakási „seznamka pro navrhovatele projektů a finančníky". Navrhovatelé na něj mohou zasílat své projekty od začátku tohoto měsíce.

EK hodlá po zanalyzování výsledků Junckerova plánu ještě letos předložit návrh na jeho prodloužení, zatím je koncipován do konce roku 2017. Na jeho základě se navíc podle Katainena zrodila myšlenka podobného fondu jako EFSI, ale pro rozvojové země, který by měl stimulovat soukromé investice ve třetích zemích a řešit tak prvotní příčiny migrace. I s ním hodlá EK přijít do konce tohoto roku.