V rozhovoru pro regionální Deníky to předvídá Zdeněk Juračka, předseda Asociace českého tradičního obchodu (AČTO), která sdružuje právě nejohroženější skupinu menších, převážně vesnických prodejen.

Čtěte také: Hospodskému, který vybírá „babišné", trest nehrozí

„Kolik prodejen a jestli vůbec se kvůli EET zavřou, se těžko odhaduje. Existuje však hodně obchodů, resp. obchůdků, které přežívají na okraji šedé ekonomiky. Dá se tedy předpokládat, že dost prodejen ukončí činnost, ale ve velké většině nikoliv kvůli EET, ale kvůli špatné ekonomice," potvrzuje Juračka (na snímku). Asociace, která hovoří za čtvrtinu všech prodejen v ČR, zavedení elektronické evidence tržeb od začátku podporovala. Byť s velkou výhradou – stát totiž nabízí živnostníkům jen jednorázovou daňovou slevu pět tisíc na pořízení pokladny či tiskárny. V reálu stojí základní pokladna minimálně dvakrát i třikrát tolik. „Vznik EET jsme podporovali zejména proto, že od toho čekáme odstranění disproporcí, tedy narovnání trhu tak, aby měli všichni stejné konkurenční podmínky. Zatím nikdo nevymyslel nic jiného či lepšího, co by mělo naše představy naplnit. Pokud se ale EET nepovede a podmínky na trhu se nesrovnají, naši členové, tedy stávající podporovatelé, ztratí důvěru v dobré úmysly státu," upozorňuje Juračka.

Přestože třeba část hospod kvůli EET skončila, povinné účtenky podle Juračky zvýší daňovou výtěžnost. „Slibná předzvěst je v tom, že o sto procent narostl počet subjektů přihlášených k platbě DPH v rámci první vlny EET, která platí pro hospody a hotely," popisuje šéf asociace.

Poctiví obchodníci totiž dlouhodobě upozorňovali na fakt, že řada večerek tvrdí, že ročně nemá obrat milion korun. A tudíž neplatí DPH. I laickým pohledem to podle něj lze zpochybnit. „Běžte se podívat jen na hodnotu zboží, kterou tam mají. Tu museli z něčeho zaplatit," popisuje Juračka.

Celá konstrukce placení DPH je podle něj hodně zvláštní. „Vždycky říkám, že Česko je unikátní v tom, že když chcete platit DPH, musíte se k tomu sami přihlásit. Musíte jít na finanční úřad a tam se přiznat, že máte tržby nad milion a že se dobrovolně hlásíte jako plátce DPH. Když ale do dneška neexistuje povinnost evidovat tržby, tak vám, pokud nebudete chtít, úřad velmi těžko dokáže, že máte či nemáte tržby nad milion a tudíž máte či nemáte platit DPH. To by se po spuštění EET mělo změnit," doufá zástupce nejmenších obchodů.

Prozatím by ale v EET nedělal žádné výjimky. Až po spuštění se zjistí, kdo jaké tržby má či nemá, a teprve potom by se měly řešit úlevy, třeba pro drobné živnostníky či farmářské trhy.

Tuzemské krámky v základních datech15 249 prodejen s potravinami bylo loni evidováno v České republice. Z toho 1400 prodejen připadá na řetězce a zbytek na menší prodejny.
Úplně nejmenších obchodů do 50 m2 je 6619. Každý třetí z nich patří asijským obchodníkům.
Za posledních 20 let skončilo podle dat AČTO 6000 malých prodejen, ročně končí cca 300 obchodů do 400 m2.
Z hlediska celorepublikových tržeb ale řetězce vytvoří 70 procent a početnější, ale menší krámky jen třetinu tržeb.

Zdroj: AČTO – 2016

Čtěte také: Elektronická evidence tržeb: Její zavedení vyjde obchodní řetězce na miliony