Nyní platí tři sazby DPH, a to 21, 15 a deset procent. Někdejší vláda Petra Nečase (ODS), v níž Kalousek vedl finance, nejprve zvedla sníženou sazbu daně z deseti na 14 procent kvůli financování důchodové reformy. Nynější kabinet reformu ale zrušil. Na úroveň 15 a 21 procent vzrostly sazby kvůli krizi. Zvýšení mělo platit do konce roku 2015.

"Tato vláda časovou omezenost zrušila, peníze si nechala takzvaně na furt a bez jakéhokoli legitimního důvodu je stále vybírá," řekl Kalousek. Celkem jde podle něho asi o 45,2 miliardy korun ročně. "Patří do peněženek lidí, ne do státního rozpočtu," zdůraznil šéf TOP 09. Výpadek příjmů státního rozpočtu by podle něho neznamenal žádný problém, nijak by jej nenahrazoval.

Složité daně

Předseda další opoziční strany, ODS, Kalouskovy plány podpořil. "Daňový systém České republiky je extrémně složitý a je třeba jej zjednodušit. Aktuální hospodářský růst navíc umožňuje daně občanům snížit," sdělil Fiala. "Již k vládnímu návrhu zákona, kterým se v září 2014 zaváděla třetí sazba DPH, jsme předkládali pozměňovací návrh, kde jsme ponechávali jen dvě sazby ve výši 10 a 21 procent, následně jsme navrhovali i další snížení a zjednodušení. V lednu letošního roku Sněmovna rozhodovala o návrhu ODS na zrušení tzv. solidární přirážky k dani z příjmu. Všechny tyto návrhy byly vládní koalicí společně s KSČM odmítnuty," uvedl.

Daň z přidané hodnoty měla být podle dřívějších daňových předpisů od letoška jednotná, a to 17,5 procenta. Nynější vláda tento plán předchozí pravicové vlády zrušila v novele, kterou zavedla druhou sníženou sazbu DPH deset procent. Sazba se vztahuje od roku 2015 na knihy, kojeneckou výživu a léky včetně veterinárních léčiv. Do seznamu by mohly od příštího roku přibýt noviny a časopisy. Ve Sněmovně to prosadila opoziční KSČM, nyní musí normu ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL zdůvodňovala zrušení zavedení jedné sazby DPH tím, že by zdražily potraviny a další sociální položky, u nichž by musela vzrůst o 2,5 procentního bodu. Kalousek ale tehdy poukazoval na to, že sjednocená sazba by snížila daňovou zátěž u DPH o 24 miliard korun. Dnes zdůraznil, že TOP 09 myšlenku jedné sazby neopustila, protože podle něho jde o nejlepší opatření proti daňovým únikům.

TOP 09 hodlá navrhnout vyškrtnutí i třetího protikrizového opatření. Až se bude projednávat příslušná novela, chtěla by znovu zavést strop pro odvody zdravotního pojištění.