Zákon u některých vysokoprocentních biopaliv zavádí spotřební daň, která dosud nebyla, a zachovává jejich podporu.

Kalousek ale tvrdí, že novela slouží k podpoře zájmů skupiny Agrofert, která patří mezi nejvýznamnější výrobce biopaliv, které to může přinést až pět miliard korun. Jejím vlastníkem je ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Předložil proto pozměňovací návrh, který podporu biopaliv ze zákona vypouští. Jde podle něj o kopii návrhu, který letos už předložil poslanec vládního hnutí ANO Karel Rais, ale Sněmovna ho tehdy neschválila. Ani rozpočtový výbor ho dnes nedoporučil schválit, nesouhlasily s ním jak ministerstvo zemědělství, tak ministerstvo financí.

Výbor naopak už dříve doporučil schválit změnu sazeb proti původní vládní předloze tak, aby odpovídaly podmínkám dohody s Evropskou komisí, která nový program podpory biopaliv schvalovala.

Nyní jsou daňová zvýhodnění poskytována na základě programu, který ale skončil k 30. červnu. Česko se tak v současné době nachází v režimu nedovolené podpory. Vláda už loni schválila program podpory biopaliv, který má trvat až do roku 2020, a z něj vychází projednávaná novela zákona. Nový program musel schválit Brusel. Na základě této notifikace budou některé sazby daní od příštího roku vyšší, poté se od poloviny roku 2017 mají snížit.

Do zákona by se také mělo vrátit osvobození od daně pro elektřinu, kterou si malovýrobci vyrobí pro svoji potřebu z obnovitelných zdrojů, jejichž výkon nepřesáhne 30 kW. Osvobození zrušila letošní novela energetického zákona.