Růst kapacit větrných elektráren však letos výrazně zpomalí. Nové větrníky se letos objeví v Brazílii, Číně, Mexiku či Jihoafrické republice. V Evropě se však růst zastavil kvůli finanční krizi, která mění režim státních podpor pro obnovitelné zdroje energie.

Evropa byla hlavním pohonem růstu nových větrných elektráren. V současnosti se na celkové kapacitě podílí zhruba třetinou.

Evropská komise podporuje myšlenku harmonizace dotací obnovitelných zdrojů energie v rámci celé Evropské unie. Ještě před srpnovými letními prázdninami chce EK zveřejnit směrnice pro poskytování dotací. Nicméně úřady EU nemohou diktovat členským zemím, jaké energetické zdroje mají využívat a jak je financovat.

Dotace pro obnovitelné zdroje energie se v poslední době staly centrem kritiky zvláště v Německu. Jejich odpůrci zdůrazňují, že zvyšují ceny elektřiny pro koncové zákazníky a deformují trh. Zástupci z odvětví větrné energie však upozorňují, že konvenční zdroje paliv si rovněž dlouhou dobu užívaly štědrých podpor ve formě daňových prázdnin pro ropný a plynárenský sektor či vládní pomoci při likvidaci jaderného paliva, napsala agentura Reuters.