Ačkoliv se skoro všechno zdražuje, cena za cukroví i stromeček bude stejná jako loni. Maličko podraží pouze kapříci.

„Loni jsme je prodávali o dvě koruny laciněji, tedy kapr první třídy bude stát letos sedmdesát korun za kilo a ten výběrový dvaaosmdesát. My jsme nezdražovali, ale stouplo nám DPH, proto je cena vyšší," vysvětlil vedoucí Kolowratského rybářství Vladimír Flégl.

Podle něho stále přetrvává tradice a lidé si před příchodem Ježíška pochutnávají nejraději právě na kaprovi.

Sice se prý prodávají i další ryby, jako je třeba amur nebo štika, avšak z pětadevadesáti procent si zákazníci domů přinesou kapra.

„Nejčastěji si ho lidé odnášejí ještě živého, méně lidí si ho nechá zabít. Kapra prodáváme také půleného nebo filetovaného," řekl Vladimír Flégl, který přiznal, že se mu často zákazníci zmiňují o tom, že rybu pouštějí zpátky do vody. S tím ale nesouhlasí.

„Kapr je určený ke konzumaci na štědrovečerní stůl. On projde několika šoky už při výlovech a při prodeji, proto je nejlepší dát ho na pánvičku," dodal Vladimír Flégl.

Zato vánoční stromky svou cenu z loňska podrží. „Stát budou kolem dvě stě třiceti, dvě stě padesáti korun za dva až dva a půl metru. Nabízíme borovici, smrk normální a smrk pichlavý – toho bude ale jenom asi deset kusů, přičemž cena je jednotná," uvedl Martin Preclík z Městských lesů v Kostelci nad Orlicí s tím, že lidé si nejraději kupují borovice.

Sladké na závěr

Na závěr štědrovečerního večera nemůže chybět něco sladkého. Podle Jany Hermanové z rychnovské cukrárny si však letos lidé raději cukroví upečou sami, než aby si ho objednali. „Myslím si, že nemají tolik peněz. Stojí totiž tři sta čtyřicet korun za kilo, což je stejně jako loni," prozradila.

Linecké pečivo po dvaceti kouscích za šedesát korun a pětadvacet perníčků za patnáct korun je možné si koupit v tréninkové pekárně Láry Fáry v Kvasinách.

„Cukroví nepečeme na zakázku, ale prodáváme na táckách. Nebyli bychom totiž schopni to zvládnout. I když na nezájem lidí si stěžovat nemůžeme. Dokonce jsme domluvení s městem Solnice, že cukroví na akce si odebírají od nás," říká Petra Laštovičková, vedoucí pekárny.

Podle ní je zájem o jejich dobroty opravdu velký a oproti loňsku toho musí upéct o dost víc.

Jak se ceny změní

KAPR
- zdraží o dvě koruny, nyní 77 Kč a 82 Kč za kilo

Lze koupit:
Opočno, u Broumaru
10. – 14. 12. a 17. -23. 12
Rychnov, před zámkem
21. – 23. 12.

STROMKY
- cena bude stejná, 230 – 250 Kč

Někde je možné koupit už nyní
Městské lesy Kostelec od 11. 12.

CUKROVÍ
- lze objednat už nyní skoro 
v každé cukrárně či pekárně