Spíš než kapr, je v základem štědrovečerní tabule bramborový salát. Připravuje ho 93 procent domácností. Naproti tomu ryba se objevuje na zhruba dvou třetinách vánočních stolů. Část lidí ji raději nahradí řízkem.

Své stravovací zvyklosti mění podle průzkumu o Vánocích asi 70 procent Čechů. Především platí, že většina se ráda nají dobře a hodně. Tři čtvrtiny dotázaných utratí za potraviny mnohem víc než během roku, téměř stejně velká skupina přiznává konzumaci kaloričtějších jídel a celkově většího množství potravin.

Většina rodin si napeče vlastní cukroví. Ozvláštněním svátečního jídelníčku je pro řadu lidí cukroví a celkově větší množství sladkostí. Cukroví mají přitom Češi nejraději vlastnoručně dělané. Na 71 procent rodin peče doma, další desetina dostane napečeno od někoho jiného.

Zhruba 15 procent kombinuje zásobení cukrovím z domácích zdrojů a z nákupu v obchodě. Každý dvacátý sladké zpestření Vánoc pouze nakupuje. Na výběr bývá v českých domácnostech nejčastěji pět až deset druhů. Největšími jedlíky cukroví jsou prý děti.

Nový trend - zdravá vánoční strava

České Vánoce ale podle odborníků zaznamenávají také nový fenomén - pozornost věnovanou zdravé výživě. Objevuje se prý zcela nová skupina těch, kteří věnují důkladnější péči výběru a skladbě potravin právě pro vánoční stůl. V průzkumu se v tomto smyslu vyjádřilo šest procent lidí - převážně starších.

Češi se dají podle stravovacích návyků dělit do čtyř skupin – na ty, kteří mají rádi jídlo chutné, kvalitní a kalorie navíc pro ně nejsou problém, pak ty, kteří se drží hesla "hlavně se hýbat", ty, co vyznávají názor, že zdravá strava není chutná a tedy není pro ně a konečně na vyznavače zdravé výživy.

„Osobně bych zdravou vánoční výživu upřednostnila, ale má to jeden háček. Ty potraviny jsou většinou o poznání dražší než běžné,“ domnívá se studentka Martina Lázničková.

Ryb bude o vánočních svátcích dostatek

Zhruba dvě třetiny rodin, které upřednostňují na štědrovečerním stole tradiční rybu, by nemělo mít problém ji sehnat. Podle rybářů byly letošní výlovy rybníků úspěšné a ryb bude dost. Je však pravděpodobné, že mírně zdraží. „Sucho u nás naštěstí nenapáchalo narozdíl od jiných regionů žádné větší škody,“ uvedl porybný Městských lesů a rybníků Kutná Hora Josef Víta.

Milovníci salátu se mohou připravit na hody

Stejně jako milovníci ryb mohou být spokojeni také vyznavači bramborového salátu. Brambor se totiž urodilo požehnaně. „Sucho úrodu z části ovlivnilo, ale rozhodně to není žádná katastrofa,“ tvrdil například ředitel společnosti Agro Pertoltice Zdeněk Nácovský.

Rovněž cena brambor je nízká. To vyvolává radost u spotřebitelů, ale naopak nelibost u producentů. „Žádný velký zisk ze sklizně brambor letos skutečně očekávat ne〜lze,“ uvedl tak například ředitel zemědělské společnosti Agro Podlesí Červené Janovice Antonín Šárovec.