VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kapra se prodalo více, lidé by ho měli jíst častěji

Olomoucký kraj - Kapra jíme během roku málo. Tradiční česká ryba na jídelníčcích zaostává za mořskými konkurenty. Ani na štědrovečerní tabuli se neobjevuje ve všech domácnostech. I když podle majitelů rybářství se rok od roku předvánoční prodej šupináčů zvyšuje. Letos opět zhruba o pět procent.

27.12.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/ Petr Šilar

„Na střední Moravě jsme letos na předvánočním trhu prodali skoro 900 metráků. Zbylo minimum,“ hodnotil zájem o tradiční rybu Jiří Zahradníček z tovačovského rybářství.

„Oproti loňsku je to o padesát, šedesát metráků více. Každým rokem pozorujeme nárůst – tak pět až sedm procent,“ uvedl.Pochválil středomoravské hospodyňky, že se vracejí k tradiční rybí polévce z kapřích hlav, jiker a mlíčí.

„Potěšilo nás, že prodejci neměli jedinou volnou hlavu. Všichni si brali rybu celou, a když někdo sháněl další hlavu, měl s tím dost práci. Těší nás, že si lidé doma dělají rybí polévku. V dnešní době mají lidé spoustu možností, sortiment je obrovský, je dobře, že dodržují tradici,“ dodal Jiří Zahradníček.

Majitelé rybářství z Olomouckého kraje poukazují na to, jak je maso z kapra zdravé. Osahuje nejen omega-3 polynenasycené mastné kyseliny, ale je velmi bohaté na bílkoviny.

Nejen tuk, ale i bílkoviny

„Různé výzkumy právě s ohledem na omega-3 polynenasycené mastné kyseliny doporučují mořské ryby. Přitom český kapr je stejně kvalitní a zdraví prospěšný,“ uvedl již dříve pro Olomoucký deník majitel rybářství v Nové Dědině Zdeněk Horák.

„Nejde jen o tuk, ale i o bílkoviny, na které je maso kapra velmi bohaté. Hlavně náš kapr je čistá bio potravina a oproti jiným rybám, například lososům, není chován na granulích,“ doplnil Jiří Zahradníček z tovačovského rybářství.

Maso kapra je lehce stravitelné a zajišťuje veškerou potřebu bílkovin. Obsahuje zejména všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje a které si neumí vyrobit. V tuku kapra jsou obsaženy omega-3 polynenasycené mastné kyseliny EPA a DHA. Ty rozpouštějí a uvolňují látky ucpávající cévy.

Spotřeba masa sladkovodních ryb je v České republice kolem 1,5 kilogramu na osobu za rok.„Podle statistik se to sice rok od roku velmi zvedá, ale pořád je to málo,“ sdělil Horák. Nejvíce rybího masa se sní ve Skandinávii a na Islandu. „Je prokázáno, že Eskymáci, kteří jiné maso než ryby nejedí, neznají infarkt. Pro své zdraví by proto lidé měli něco udělat a rybu, ať mořskou, nebo sladkovodní, do jídelníčku zařazovat častěji,“ poznamenal.

Autor: Daniela Tauberová

27.12.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Premiér Bohuslav Sobotka během rozhovoru Deníku.
AKTUALIZUJEME
11

Teroristé nás nezastraší, řekl Sobotka k londýnskému atentátu, Zeman vyčkává

Britská premiérka Theresa Mayová.
1 3

Mayová odsoudila teroristický útok, místo nebylo vybráno náhodně

Zrychlí stavby? Politici chtějí vyšachovat ekology i spolky

Kuňkání žab zřejmě ještě více než dnes zanikne v hluku stavebních strojů. Důvod? Výhrady, které ke stavbám vyjadřují ekologové či různé občanské spolky, už brzy úřady nebudou tolik poslouchat. Připravit je o slovo může chystaná novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (tzv. EIA), která má omezit možnost vyjadřovat se tak jako dosud k chystaným velkým stavbám, jako jsou dálnice nebo továrny.

Češka žijící v Londýně: Lidé se spíše diví, že se to nestalo dřív

Příbram/Londýn - Středeční teroristický útok v Londýně otřásl celým světem. Situaci v Londýně popsala Deníku Martina Stromková z Příbramska, která v Anglii žije zhruba deset let.

Ukrajinci zakázali ruské zpěvačce cestu na Eurovizi v Kyjevě

Ukrajinská tajná služba SBU zakázala vstup do země ruské zpěvačce Juliji Samojlovové, která měla Rusko reprezentovat v květnové soutěži Eurovize v Kyjevě. "Nežádoucí osobou" se stala tím, že porušila ukrajinské zákony návštěvou anektovaného poloostrova Krym. Neobvyklý krok oznámila televize 112 s odvoláním na mluvčí SBU. Zákaz má platit po tři roky.

Spíme málo. Trpíme proto nadváhou a depresemi

Spánek? Na ten jsem dlouho neměla čas, přiznává osmatřicetiletá manažerka Lenka Procházková. Snažila se totiž stihnout úplně všechno – práci si nosila domů, děti dirigovala hlavně přes telefon, k tomu se starala o nemohoucí rodiče. Během pracovního týdne strávila v posteli sotva pět hodin denně. Někdy musely stačit i čtyři hodiny. Dokud nepřišel zvrat.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies