VYBERTE SI REGION

Kapra se prodalo více, lidé by ho měli jíst častěji

Olomoucký kraj - Kapra jíme během roku málo. Tradiční česká ryba na jídelníčcích zaostává za mořskými konkurenty. Ani na štědrovečerní tabuli se neobjevuje ve všech domácnostech. I když podle majitelů rybářství se rok od roku předvánoční prodej šupináčů zvyšuje. Letos opět zhruba o pět procent.

27.12.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/ Petr Šilar

„Na střední Moravě jsme letos na předvánočním trhu prodali skoro 900 metráků. Zbylo minimum,“ hodnotil zájem o tradiční rybu Jiří Zahradníček z tovačovského rybářství.

„Oproti loňsku je to o padesát, šedesát metráků více. Každým rokem pozorujeme nárůst – tak pět až sedm procent,“ uvedl.Pochválil středomoravské hospodyňky, že se vracejí k tradiční rybí polévce z kapřích hlav, jiker a mlíčí.

„Potěšilo nás, že prodejci neměli jedinou volnou hlavu. Všichni si brali rybu celou, a když někdo sháněl další hlavu, měl s tím dost práci. Těší nás, že si lidé doma dělají rybí polévku. V dnešní době mají lidé spoustu možností, sortiment je obrovský, je dobře, že dodržují tradici,“ dodal Jiří Zahradníček.

Majitelé rybářství z Olomouckého kraje poukazují na to, jak je maso z kapra zdravé. Osahuje nejen omega-3 polynenasycené mastné kyseliny, ale je velmi bohaté na bílkoviny.

Nejen tuk, ale i bílkoviny

„Různé výzkumy právě s ohledem na omega-3 polynenasycené mastné kyseliny doporučují mořské ryby. Přitom český kapr je stejně kvalitní a zdraví prospěšný,“ uvedl již dříve pro Olomoucký deník majitel rybářství v Nové Dědině Zdeněk Horák.

„Nejde jen o tuk, ale i o bílkoviny, na které je maso kapra velmi bohaté. Hlavně náš kapr je čistá bio potravina a oproti jiným rybám, například lososům, není chován na granulích,“ doplnil Jiří Zahradníček z tovačovského rybářství.

Maso kapra je lehce stravitelné a zajišťuje veškerou potřebu bílkovin. Obsahuje zejména všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje a které si neumí vyrobit. V tuku kapra jsou obsaženy omega-3 polynenasycené mastné kyseliny EPA a DHA. Ty rozpouštějí a uvolňují látky ucpávající cévy.

Spotřeba masa sladkovodních ryb je v České republice kolem 1,5 kilogramu na osobu za rok.„Podle statistik se to sice rok od roku velmi zvedá, ale pořád je to málo,“ sdělil Horák. Nejvíce rybího masa se sní ve Skandinávii a na Islandu. „Je prokázáno, že Eskymáci, kteří jiné maso než ryby nejedí, neznají infarkt. Pro své zdraví by proto lidé měli něco udělat a rybu, ať mořskou, nebo sladkovodní, do jídelníčku zařazovat častěji,“ poznamenal.

Autor: Daniela Tauberová

27.12.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Počasí na Vánoce a v závěru roku? Mráz jen v noci, srážek bude méně

Praha - Teploty v závěru roku včetně Vánoc by se přes den měly držet slabě nad nulou, v noci bude mrznout. Výkyvy jsou ale možné, uvedli meteorologové ve čtyřtýdenním výhledu počasí. Sněhu a deště bude ve srovnání s dlouhodobým průměrem méně. Výhled dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Jídlo zdražuje. Kvůli EET to není, tvrdí Babiš

Praha – Doby, kdy se ceny skoro nehýbaly a inflace byla téměř na nule, minuly. Drahota roste a nová data Českého statistického úřadu to potvrzují. V listopadu byla inflace meziročně vyšší o 1,5 procenta, v říjnu to bylo meziročně „jen" 0,8 procenta.

Při nehodě dvou aut v Rajhradě se zranil kojenec

Rajhrad – Čtyři zraněné včetně jednoho kojence si vyžádala nehoda dvou osobních aut. Ta se střetla v sobotu dopoledne v Rajhradě na Brněnsku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies