VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kapra se prodalo více, lidé by ho měli jíst častěji

Olomoucký kraj - Kapra jíme během roku málo. Tradiční česká ryba na jídelníčcích zaostává za mořskými konkurenty. Ani na štědrovečerní tabuli se neobjevuje ve všech domácnostech. I když podle majitelů rybářství se rok od roku předvánoční prodej šupináčů zvyšuje. Letos opět zhruba o pět procent.

27.12.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/ Petr Šilar

„Na střední Moravě jsme letos na předvánočním trhu prodali skoro 900 metráků. Zbylo minimum,“ hodnotil zájem o tradiční rybu Jiří Zahradníček z tovačovského rybářství.

„Oproti loňsku je to o padesát, šedesát metráků více. Každým rokem pozorujeme nárůst – tak pět až sedm procent,“ uvedl.Pochválil středomoravské hospodyňky, že se vracejí k tradiční rybí polévce z kapřích hlav, jiker a mlíčí.

„Potěšilo nás, že prodejci neměli jedinou volnou hlavu. Všichni si brali rybu celou, a když někdo sháněl další hlavu, měl s tím dost práci. Těší nás, že si lidé doma dělají rybí polévku. V dnešní době mají lidé spoustu možností, sortiment je obrovský, je dobře, že dodržují tradici,“ dodal Jiří Zahradníček.

Majitelé rybářství z Olomouckého kraje poukazují na to, jak je maso z kapra zdravé. Osahuje nejen omega-3 polynenasycené mastné kyseliny, ale je velmi bohaté na bílkoviny.

Nejen tuk, ale i bílkoviny

„Různé výzkumy právě s ohledem na omega-3 polynenasycené mastné kyseliny doporučují mořské ryby. Přitom český kapr je stejně kvalitní a zdraví prospěšný,“ uvedl již dříve pro Olomoucký deník majitel rybářství v Nové Dědině Zdeněk Horák.

„Nejde jen o tuk, ale i o bílkoviny, na které je maso kapra velmi bohaté. Hlavně náš kapr je čistá bio potravina a oproti jiným rybám, například lososům, není chován na granulích,“ doplnil Jiří Zahradníček z tovačovského rybářství.

Maso kapra je lehce stravitelné a zajišťuje veškerou potřebu bílkovin. Obsahuje zejména všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje a které si neumí vyrobit. V tuku kapra jsou obsaženy omega-3 polynenasycené mastné kyseliny EPA a DHA. Ty rozpouštějí a uvolňují látky ucpávající cévy.

Spotřeba masa sladkovodních ryb je v České republice kolem 1,5 kilogramu na osobu za rok.„Podle statistik se to sice rok od roku velmi zvedá, ale pořád je to málo,“ sdělil Horák. Nejvíce rybího masa se sní ve Skandinávii a na Islandu. „Je prokázáno, že Eskymáci, kteří jiné maso než ryby nejedí, neznají infarkt. Pro své zdraví by proto lidé měli něco udělat a rybu, ať mořskou, nebo sladkovodní, do jídelníčku zařazovat častěji,“ poznamenal.

Autor: Daniela Tauberová

27.12.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
2 11

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

Barbora Strýcová
10 6

Sprosté nadávky, výhrůžky. Strýcová odkryla druhou tvář tenisu

AUTOMIX.CZ

Hammond už zase řídí. Jeho nový stroj jezdí na elektřinu a má extra vychytávku

Od nehody Richarda Hammonda uplynuly dva týdny a slavný moderátor už je dávno doma. A dokonce zase řídí.

DOTYK.CZ

Česká agentura veze z Cannes několik cen. Za kampaň pro časopis, co už nevychází

Čím jsou pro světový film ceny americké filmové akadamie Oscar, tím je pro evropskou reklamu mezinárodní reklamní festival Cannes Lions. Koná se vždy koncem června ve francouzském letovisku Cannes a v posledních letech je na něm úspěšná česká pobočka reklamní sítě Young & Rubicam.

Vyplašená zvěř, zničené porosty. Čtyřkolky dělají vrásky myslivcům

Majitelé čtyřkolek a terénních motorek přídělávají každoročně vrásky myslivcům i správcům lesů. Jejich hlučné stroje totiž plaší zveř a ničí lesní porosty a půdu. V boji proti jejich „řádění" jsou však lesníci i myslivci často bezmocní.

AKTUALIZOVÁNO

Tragická sobota. Na silnicích zemřelo devět lidí, letos nejvíc

Sobotní dopravní nehody si vyžádaly devět lidských životů, což je letos dosud nejvíce v jednom dni. Umírali při nich lidé v autech, motocyklisté, chodci i cyklisté. Dosud byl nejtragičtějším dnem na českých silnicích pátek 16. června, kdy zemřelo šest lidí. Vyplývá to z předběžných policejních statistik.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies