O nákup ryb je ale poslední roky zájem už dávno před svátky. Lidé poměrně často zajdou na sádky, kde kapra nebo jakoukoliv jinou rybu pořídí za méně peněz než potom na trhu.

„Letos je skutečně o ryby zájem. Kupodivu jde docela dobře na odbyt candát, který je nejdražší tuzemskou rybou. Prodáváme kilogram candáta za 220 korun,“ řekl Deníku Pavel Zemek z rožmitálských sádek, který rovněž potvrdil, že čekal nejvíce zákazníků od pondělí. Kilogram kapra první třídy, tedy do 2,5 kilogramů, se dá na sádkách pořídit za loňskou cenu, a to 65 korun. Kapr výběr pak vyjde na 70 korun za kilogram. Jediná ryba, u které rybáři zvedli cenu, je tolstolobik. Oproti loňským 35 korunám zaplatí zákazník na kilogramu o pět korun
více.

Žádné radikální zdražení se ale nekoná ani na pultech prodejen, i když podle Českého statistického úřadu jsou mezi cenami potravin v jednotlivých krajích značné rozdíly. Výjimkou nejsou ani kapři. V 50. týdnu byl výběrový kapr nejdražší v Praze, a to v průměru za 93 korun za kilogram. Naopak nejlevnější byl v Pardubickém kraji, kde stál kilogram kapra 67 korun. Například v roce 2007 byla v tomto období průměrná cena 78,37 Kč/kg. Tam, kde obchodníci nebo rybáři zdražili, se jedná o navýšení maximálně deset korun za kilogram oproti loňsku.

Při koupi kapra bychom si měli dát pozor, jestli prodejci vyměňují vodu v kádích nebo zda je dobře prokysličená, aby se ryby nepřidusily. Nad kvalitou a zdravotním stavem ryb, které se za několik dní objeví na vánočním stole, dohlíží inspektoři krajských veterinárních správ. Kontrolují i kvalitu vody a také, zda prodejci dodržují ze zákona stanovené množství ryb v nádrži a zda je voda dostatečně prokysličená.

„Zatím pracovníci státního veterinárního dozoru nezjistili v sádkách ryb žádné problémy,“ říká mluvčí státní veterinární správy Josef Duben. Ten také připomněl mnohde přetrvávající zvyk s přechováváním živých kaprů ve vaně. „Přechovávat živého kapra před Štědrým dnem doma bylo v době, kdy nebyly lednice jedinou možností, jak ho mít včas a uchovat ho čerstvého. Někde v kádi nebo neckách v nevytápěné místnosti, kde byla voda pochopitelně studená, a ne moc světla, to kapra nijak extra netrýznilo.

Zcela jiné pocity kapr zažívá v bílé vaně v chlórované teplé vodě. Nicméně se zdá, že případů takovéhoto způsobu užívání si předvánoční atmosféry ubývá, a to i díky osvětové práci veterinární správy. Veřejnost již dobře ví, že živý kapr by při přenosu domů zažil hned několik teplotních šoků, ve vaně další, nemluvě o absolutně nefyziologickém prostředí a o lovení do kýblu kvůli koupání a následném vypouštění zpět,“ dodal Duben.