„Požadavky firem, které letos o příspěvky projevily zájem, jsou ve výši 2,466 milionu korun," upřesnil Navrátil. V rámci veřejné soutěže předkládali žadatelé návrhy svých projektů na využití výsledků vědy a výzkumu pro zlepšení své konkurenceschop­nosti.

Zájem o inovační vouchery projevily opět firmy z oboru výroby stavebních materiálů, cestovního ruchu, služeb a strojírenství, ale také z odvětví recyklace a znovuvyužití druhotných surovin, výroby hasicích přístrojů i tradiční výroby hudebních nástrojů a dopravy.

Jednotlivé vouchery mohou dosáhnout hodnoty až 170 tisíc korun. „Větší zájem podnikatelů ukazuje, že inovační aktivity jsou i v období ekonomického útlumu pro řadu firem zásadní. Jsme rádi, že jim můžeme finančními prostředky z krajského rozpočtu pomoci při společných projektech s vědeckovýzkumnými institucemi, jako jsou vysoké školy, výzkumné ústavy a firmy," uvedl Navrátil.

Během ledna a února budou podané žádosti zkontrolovány a vyhodnoceny. Po dubnovém jednání Zastupitelstva Karlovarského kraje bude znám výsledný seznam podpořených firem. „Doba pro realizaci projektů bude v letošním roce od května do října, tedy o jeden měsíc delší než loni. Vyšli jsme tak vstříc připomínkám žadatelů," doplnila Jana Michková, ředitelka Karlovarské agentury rozvoje podnikání. Agentura je příspěvkovou organizací Karlovarského kraje a celý proces rozdělování inovačních voucherů pro něj zajišťuje.