VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Karlštejnský tvaroh boduje. Dostal ocenění Regionální potravina a chutná

Běleč  - V říjnu získalo osm regionálních výrobců titul Středočeská potravina roku. Na výstavě Zemědělec 2014 ocenění převzala i farma Homolka za tučný tvaroh. Rodinná firma funguje už od začátku devadesátých let. Mléčným výrobkům se věnuje poslední čtyři roky.

4.11.2014
SDÍLEJ:

Sýrařka Hana Jandalová se svým otcem, kteří pracují pro farmu Homolka.Foto: DENÍK/Pavla Janoušková

Hana Jandalová- narodila se 5. července 1977

v Hořovicích

- studovala zemědělskou školu 
v Hořovicích, Vyšší odbornou školu v Roudnici nad Labem 
a Vyšší odbornou školu potravinářskou v Kroměříži

- farmu vede její bratr Martin Homolka

- má dvě děti, předškoláky dvojčata Petra a Pavla

„Prostřednictvím restituce jsme dostali zpátky pozemky u Bělče u Karlštejna na Berounsku. Začali jsme tam hospodařit v roce 1992 a po nějaké době jsme začali zpracovávat mléko," vypráví Hana Jandalová, sestra majitele. Tenkrát v 90. letech si nikdo z jejich rodiny nedovedl představit, co to obnáší. A prý s tím bojují dodnes.

Pracuje celá rodina

„Komunismus vlastně vše přerušil a teď se postupně snažíme chytit nit. Bratr má zemědělství, já zpracovávám sýry se švagrovou. Otec je také nenahraditelný, protože já 
a švagrová nemáme řidičský průkaz na velké auto, a tak nám rozváží sýry, přiváží nám i kultury a snaží se vypomoct v rámci svých možností. Přece jenom je mu 72 let. Pořád nám říká, co jsme si to vymysleli. A pomáhá nám 
i s dětmi, rozváží nám je ráno do různých školek v okolí 
a odpoledne je sváží zpět," směje se Hana Jandalová.

Zrovna nedávno představila své výrobky na trhu na pražském náměstí Jiřího 
z Poděbrad. Má se co otáčet. 
Ojejí sýry je zájem a zákazníci ji nenechají ani vteřinu vydechnout. Většina se také vyptává, co všechno můžou od nich koupit.

„Vyrábíme pařené sýry, 
z nichž jsou kousky, pletýnky nebo provázky. Z čerstvých sýrů potom žervé a balkánský sýr. Jogurty jak bílé, tak ovocné nebo s příchutí čokolády a karamel. Pasterované mléko, jogurtové mléko s příchutí jahody a zakysané mléko. Potom je u nás možnost zakoupit i syrovátku," popisuje sýrařka.

Regionální potravina

Za tvaroh dostali ocenění Regionální potravina. Podle Hany Jandalové se tím potvrdilo, že lidem tvaroh chutná. Žádný tajný recept nemají, jen se snaží udržet kvalitu mléka. Vyrábí ho totiž z plnotučného. „Když se v obchodě řekne, že je to z plnotučného mléka, už je to stejně upravené. U nás dojnice produkují mléko kolem čtyř procent tuku. Proto potom chutná jinak, než v obchodě," namítá.

Farmářské trhy se těší velké oblibě a podle hloučků lidí obcházejících stánky na náměstí v Praze se tato domněnka jenom potvrzuje. Otec musí dojít pro další várku mléčných výrobků do auta. Lidé chodící okolo ochutnávají 
a konverzují se sýrařkou 
o farmách.

„Myslím si, že by člověk měl mít své zdroje. Vědět, jak se na farmě vyrábí, vidět, jak to tam vypadá. Měl by se zajímat, odkud potraviny pochází. Samozřejmě, že zákazník nezvládne vše si zkontrolovat, ale alespoň většinu," říká Hana Jandalová.

V okolí mají jenom dva tři farmářské trhy a navštěvují je tak jedenkrát ročně při různých příležitostech, jako Máj, masopust nebo posvícení. Jinak se snaží, aby lidé spíše jezdili na farmu za nimi a viděli, co výroba obnáší. Každý si myslí, že je vše vyrobené hned, ale podle sýrařky je to docela šílená dřina.

Její práce je od rána do večera. Švagrová přichází do mlékárny už o půl šesté a Hana Jandalová přijíždí na půl devátou. Vyjíždí totiž z Prahy a rozváží děti do školky. Švagrová pak mezitím stáčí tvarohy, krájí sýry, zabalí výrobky z předcházejícího dne a zpasterizuje mléko.

Když přijde sýrařka, začne pařit sýry a zároveň rozdělává výrobu na další den. Například rozdělává mléko na čerstvé a pařené sýry. Po obědě balí tvaroh, krájí kousky sýrů nebo dodělává jogurty. Pracovní doba končí, až když je hotovo. Většinou kolem čtvrté až sedmé.

Mít svého farmáře

Správný farmář by podle ní měl působit ve svém regionu do okolí asi tak třiceti kilometrů. Zákazníci by měli mít možnost ochutnat, jaká je potravina čerstvá.

„Lidé, kteří 
k nám chodí léta, poznají sýrové provázky z prvního dne a za pět dní. Chceme se odlišit od obchodu, proto moc nesolíme. Kdybychom to nasolili, chuť je pořád stejná po dva měsíce. Kolikrát lidé i řeknou, že náš výrobek je někdy jiný. Je to logické, protože dojnice dojí mléko na základě toho, co sežrala. A i když se snažíme dávat kravám nejlepší a stejné krmení, není pokaždé stejné. A kráva si nám nemůže postěžovat jako člověk," upřesňuje.

Plány do budoucna mají na farmě Homolka velké. Aktuálně mají takové povolení, že vyrábí a prodávají v jedné místnosti. To se má změnit. „Budujeme další prostory mlékárny, kde vznikne zrající sklep," uzavírá Hana Jandalová.

Jejich sortiment se také mění a rozšiřuje. Lidé, kteří 
k nim chodí pro své oblíbené výrobky, jim kolikrát dávají impuls pro nové výrobky či nové příchutě.

Autor: Pavla Janoušková Mgr.

4.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Kandidát na ministra financí Ivan Pilný poskytl 18. května v Praze rozhovor Deníku.
17

Pilný: Návrh rozpočtu je rozumný, změny neplánuji

Jiří Kajínek, odsouzený vrah, míří 23. května po 23 letech na svobodu z věznice v Rýnovicích v Jablonci nad Nisou díky milosti, kterou mu udělil prezident Miloš Zeman.
AKTUALIZOVÁNO
36 34

Je to tady! Kajínek opustil vězení. "Vítej na svobodě," zaznělo na uvítanou

AUTOMIX.CZ

OBRAZEM: Jak by asi dnes vypadala legendární auta východního bloku?

Po rozpadu východního bloku se mnoho ikonických vozů této éry nedočkalo přímého nástupce. Plno nadšenců si však představuje jejich návrat a skrze grafické ilustrace vytváří moderní interpretace těchto známých aut. Podívali jsme se na ty nejzajímavější.

EXKLUZIVNĚ / AKTUALIZUJEME

Čtyři autentické dojmy z Británie: Lidé jsou šokovaní, život se ale nezastavil

/VIDEO, ROZHOVOR/ Jak se tragédie v Manchesteru, kde útočník na koncertě odpálil bombu, dotkla tamních obyvatel, včetně české ředitelky Czech School Manchester? Jaké dojmy a postřehy nám svěřil novinář deníku The Sun, jehož syn byl přítomen na tragickém koncertě? Přinášíme i poznatky další Češky, sociální praconice Zory Zámečníkové, jež poskytla video z okolí místa činu. Rovněž jsme oslovili bývalou novinářku Deníku, nyní působící v Londýně.

Otec zavíral své děti do hladomorny, tvrdí obžaloba. Viní ho z týrání

Dvě nezletilé děti měl sedmačtyřicetiletý otec na Břeclavsku podle obžaloby zavírat do místnosti nazývané hladomorna. Policisté navíc sdělili, že v jeho počítači našli tisíce erotických fotografií s mladými chlapci. Případem se v úterý začal zabývat brněnský krajský soud.

Comeback Kvitové se blíží. Bude hrát už v Paříži?

/VIDEO/ Doba návratů? Jen den poté, co svůj návrat na kurty oznámila bývalá světová jednička Viktoria Azarenková (po mateřské pauze plánuje hrát Wimbledon), se výrazně přiblížil i comeback další tenisové hvězdy – Petry Kvitové.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies