VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Karlštejnský tvaroh boduje. Dostal ocenění Regionální potravina a chutná

Běleč  - V říjnu získalo osm regionálních výrobců titul Středočeská potravina roku. Na výstavě Zemědělec 2014 ocenění převzala i farma Homolka za tučný tvaroh. Rodinná firma funguje už od začátku devadesátých let. Mléčným výrobkům se věnuje poslední čtyři roky.

4.11.2014
SDÍLEJ:

Sýrařka Hana Jandalová se svým otcem, kteří pracují pro farmu Homolka.Foto: DENÍK/Pavla Janoušková

Hana Jandalová- narodila se 5. července 1977

v Hořovicích

- studovala zemědělskou školu 
v Hořovicích, Vyšší odbornou školu v Roudnici nad Labem 
a Vyšší odbornou školu potravinářskou v Kroměříži

- farmu vede její bratr Martin Homolka

- má dvě děti, předškoláky dvojčata Petra a Pavla

„Prostřednictvím restituce jsme dostali zpátky pozemky u Bělče u Karlštejna na Berounsku. Začali jsme tam hospodařit v roce 1992 a po nějaké době jsme začali zpracovávat mléko," vypráví Hana Jandalová, sestra majitele. Tenkrát v 90. letech si nikdo z jejich rodiny nedovedl představit, co to obnáší. A prý s tím bojují dodnes.

Pracuje celá rodina

„Komunismus vlastně vše přerušil a teď se postupně snažíme chytit nit. Bratr má zemědělství, já zpracovávám sýry se švagrovou. Otec je také nenahraditelný, protože já 
a švagrová nemáme řidičský průkaz na velké auto, a tak nám rozváží sýry, přiváží nám i kultury a snaží se vypomoct v rámci svých možností. Přece jenom je mu 72 let. Pořád nám říká, co jsme si to vymysleli. A pomáhá nám 
i s dětmi, rozváží nám je ráno do různých školek v okolí 
a odpoledne je sváží zpět," směje se Hana Jandalová.

Zrovna nedávno představila své výrobky na trhu na pražském náměstí Jiřího 
z Poděbrad. Má se co otáčet. 
Ojejí sýry je zájem a zákazníci ji nenechají ani vteřinu vydechnout. Většina se také vyptává, co všechno můžou od nich koupit.

„Vyrábíme pařené sýry, 
z nichž jsou kousky, pletýnky nebo provázky. Z čerstvých sýrů potom žervé a balkánský sýr. Jogurty jak bílé, tak ovocné nebo s příchutí čokolády a karamel. Pasterované mléko, jogurtové mléko s příchutí jahody a zakysané mléko. Potom je u nás možnost zakoupit i syrovátku," popisuje sýrařka.

Regionální potravina

Za tvaroh dostali ocenění Regionální potravina. Podle Hany Jandalové se tím potvrdilo, že lidem tvaroh chutná. Žádný tajný recept nemají, jen se snaží udržet kvalitu mléka. Vyrábí ho totiž z plnotučného. „Když se v obchodě řekne, že je to z plnotučného mléka, už je to stejně upravené. U nás dojnice produkují mléko kolem čtyř procent tuku. Proto potom chutná jinak, než v obchodě," namítá.

Farmářské trhy se těší velké oblibě a podle hloučků lidí obcházejících stánky na náměstí v Praze se tato domněnka jenom potvrzuje. Otec musí dojít pro další várku mléčných výrobků do auta. Lidé chodící okolo ochutnávají 
a konverzují se sýrařkou 
o farmách.

„Myslím si, že by člověk měl mít své zdroje. Vědět, jak se na farmě vyrábí, vidět, jak to tam vypadá. Měl by se zajímat, odkud potraviny pochází. Samozřejmě, že zákazník nezvládne vše si zkontrolovat, ale alespoň většinu," říká Hana Jandalová.

V okolí mají jenom dva tři farmářské trhy a navštěvují je tak jedenkrát ročně při různých příležitostech, jako Máj, masopust nebo posvícení. Jinak se snaží, aby lidé spíše jezdili na farmu za nimi a viděli, co výroba obnáší. Každý si myslí, že je vše vyrobené hned, ale podle sýrařky je to docela šílená dřina.

Její práce je od rána do večera. Švagrová přichází do mlékárny už o půl šesté a Hana Jandalová přijíždí na půl devátou. Vyjíždí totiž z Prahy a rozváží děti do školky. Švagrová pak mezitím stáčí tvarohy, krájí sýry, zabalí výrobky z předcházejícího dne a zpasterizuje mléko.

Když přijde sýrařka, začne pařit sýry a zároveň rozdělává výrobu na další den. Například rozdělává mléko na čerstvé a pařené sýry. Po obědě balí tvaroh, krájí kousky sýrů nebo dodělává jogurty. Pracovní doba končí, až když je hotovo. Většinou kolem čtvrté až sedmé.

Mít svého farmáře

Správný farmář by podle ní měl působit ve svém regionu do okolí asi tak třiceti kilometrů. Zákazníci by měli mít možnost ochutnat, jaká je potravina čerstvá.

„Lidé, kteří 
k nám chodí léta, poznají sýrové provázky z prvního dne a za pět dní. Chceme se odlišit od obchodu, proto moc nesolíme. Kdybychom to nasolili, chuť je pořád stejná po dva měsíce. Kolikrát lidé i řeknou, že náš výrobek je někdy jiný. Je to logické, protože dojnice dojí mléko na základě toho, co sežrala. A i když se snažíme dávat kravám nejlepší a stejné krmení, není pokaždé stejné. A kráva si nám nemůže postěžovat jako člověk," upřesňuje.

Plány do budoucna mají na farmě Homolka velké. Aktuálně mají takové povolení, že vyrábí a prodávají v jedné místnosti. To se má změnit. „Budujeme další prostory mlékárny, kde vznikne zrající sklep," uzavírá Hana Jandalová.

Jejich sortiment se také mění a rozšiřuje. Lidé, kteří 
k nim chodí pro své oblíbené výrobky, jim kolikrát dávají impuls pro nové výrobky či nové příchutě.

Autor: Pavla Janoušková Mgr.

4.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
6

Málem zemřel a stále není z nejhoršího venku

Sněm hnutí ANO 2017
8 7

Pohádky pro delegáty a kamery: Babišův projev kritizují opozice i ČSSD

Masopust v Roztokách u Prahy skončil v šapitó

Dvacátý ročník masopustu v Roztokách u Prahy skončil v šapitó. Celý průvod absolvovalo asi 2000 lidí, ale celkem se jich zúčastnil až dvojnásobný počet. Zájem stoupá nejen při samotné akci, ale zapojuje se i stále více dobrovolníků, kteří se podílejí na přípravách, řekla Martina Macurová ze Sdružení Roztoč. Sdružení se podílí nejen na organizaci masopustu, ale také i řady dalších kulturních akcí v Roztokách.

AKTUALIZOVÁNO

Policie při pátrání v okolí výbuchu v Poličce nalezla kus munice

Policisté při dnešním pátrání v okolí vybuchlé továrny v Poličce na Scvtavsku nalezli jeden kus munice, zároveň zmenšili pásmo kolem vstupu. Pátrání bude pokračovalo do setmění. Série čtvrtečních explozí v hale v areálu Polišských strojíren zranila 19 lidí, z toho tři vážně.

Šafářová si v Budapešti zahraje finále dvouhry. Osmý titul v kariéře je blízko

Budapešť - Tenistka Lucie Šafářová porazila v semifinále turnaje v Budapešti Němku Carinu Witthöftovou 6:4, 6:3 a poprvé od loňského triumfu v Praze ve Stromovce si zahraje finále dvouhry. Brněnská rodačka bude usilovat o osmý titul v kariéře.

Zima českých atletů: Svoboda boxuje, Helcelet medituje

Před lety se ho ptali: „Peťane, nechceš zkusit box?" Petr Svoboda se tomu vysmál. Nechápal, proč by měl překážkář boxovat. „Co je to za komedii?"

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies