Přijít do restaurace, dát si kávu a zaplatit kartou? VČesku to začíná být problém. Jak zjistil Deník, značné množství obchodníků a hostinských odmítá přijmout platební kartu, pokud útrata nedosáhne určité částky. „Samozřejmě, že když si někdo dá kafe za 25 korun, tak mu to na kartu nevezmeme,“ přiznává například Irena Lešková zrestaurace Pod Kaštanem vLázních Velichovky. „Je to individuální, ale výše útraty by měla dosáhnout alespoň sto korun, jinak se nám to nevyplatí, platíme vysoké poplatky bankám,“ hájí se Lešková.

Banky i kartové společností takový postup striktně odmítají. „Každý obchodník, který si pořídí platební terminál, se zavazuje akceptovat zákaznické karty nezávisle na tom, jak velká částka bude kartou hrazena. Restaurace ani žádný jiný obchodník nemohou rozhodovat, kdy budou platbu kartou akceptovat a kdy ne,“ řekl Deníku ředitel české pobočky společnosti MasterCard Ján Čarný.

Někteří lidé se kvůli odmítnutí karty dokonce obrátili na finančního arbitra ČR Otakara Schlossbergera. „Vzpomínám si na dva konkrétní případy zposlední doby, oba klienti byli nakonec odškodněni,“ potvrdil Deníku Schlossberger. Situace vněkterých tuzemských obchodech je často bizardní, zákazníkům jsou nabízeny slevy a malé dárky jen za to, že zaplatí vhotovosti. Banky jsou ale připraveny obchodníky za takový postup trestat.

Více se dočtete v pátečním vydání Deníku…