Nejčastěji kradenými vozy v Česku jsou jednoznačně automobily Škoda s více než 50 procenty případů. Následují auta značky Volkswagen s téměř 12 procenty a renaulty se čtyřmi procenty. Zbylá procenta připadají na některou z více než pěti desítek značek prodávaných na českém trhu. Vyplývá to ze statistiky České pojišťovny, která má na trhu havarijního pojištění téměř třetinový podíl. To potvrdila Generali, podle které se nejvíce kradou vozidla starší šesti let.

Nejčastěji se zloději podle mluvčího ČP Tomáše Zavorala zaměřují o auta s metalickými barvami. Mezi nejvíce kradenými vozy se objevují šedá (14 procent), černá (deset procent) a modrá (9,5 procenta). Neplatí, že se kradou pouze automobily nové nebo zánovní. Zloděje loni nejvíce zaujaly vozy ve stáří tří nebo čtyř let (shodně 11,6 procenta případů). Následují s malým odstupem vozidla šestiletá (11,4 procenta) a sedmiletá (9,3 procenta).

Ze statistik Generali vyplývá, že po vozech Škoda (50 procent) se nejvíce kradou značky Volkswagen a Ford (po šesti procentech), Renault (pět procent) a Peugeot (čtyři procenta). Vozidla starší šesti let mají podle mluvčího Jiřího Cívky více než 62procentní podíl na celkovém počtu odcizených vozů. Na druhém místě jsou auta mladší tří let, jejich podíl se pohybuje kolem 20 procent. Přibližně stejně jsou na tom vozidla stará čtyři až pět let, na která připadá zbývajících 18 procent.

Auto zmizí každých 40 minut

Podle statistik České asociace pojišťoven je každých 40 minut v Česku ukradeno jedno auto. Havarijní pojištění má však uzavřeno jen pětina majitelů vozů. Loni Česká pojišťovna v souvislosti s krádežemi automobilů vyplatila v průměru za jednu pojistnou událost přes 200.000 korun. Nejvyšší vyplacené částky se přitom týkají prémiových značek jako Lexus, Volvo nebo Land Rover.

Počet aut, která zloději v ČR odcizí jejich majitelům, nicméně v posledních letech výrazně klesá. Zatímco ve druhé polovině 90. let minulého století se v ČR běžně "ztrácelo" přes 25.000 dvoustopých motorových vozidel s maximem 29.422 v roce 1997, od roku 2004 lze podle policejních statistik sledovat zřetelný pokles počtu krádeží aut. Loni jich v Česku bylo 12.349, což je pokles na méně než polovinu stavu před 15 lety.

Čtěte také: Škoda Auto letos začne prodávat nové auto City Car