„K větší flexibilitě Slováků přispívá nejen horší situace na trhu práce, kde je podíl nezaměstnaných osob 14,41 procenta (v ČR 7,7 procenta). Především nejmladší Slováci nedělají rozdíly, zda se přestěhují za prací v rámci Slovenska nebo odejdou do zahraničí. Nejčastěji tam za prací odcházejí vysoce příjmové skupiny. Naopak dvě třetiny uchazečů nejsou ochotny v ČR dojíždět nebo se přestěhovat za prací ani do jiného kraje," uvedla Kateřina Jaroňová z pracovního portálu Profesia.cz.

Polovina uchazečů o práci na Profesia.cz, kteří za posledních 12 měsíců hledali práci v zahraničí, je ochotna přestěhovat se do Německa. Následuje Rakousko s podílem 34 procent, Velká Británie (31 procent), Nizozemsko (17 procent) a Švýcarsko (16 procent).

Práci v zahraničí hledají převážně kvalifikovaní dělníci a zaměstnanci ve službách, kteří představují 78procentní podíl těch, kteří za posledních 12 měsíců chtěli odejít za prací do zahraničí.

V květnu dvě pětiny životopisů (11.184) na Profesia.cz deklarovaly znalost angličtiny. Následovalo 7594 uchazečů s němčinou a 3644 se znalostí ruštiny. „Znalosti jazyků u uchazečů jsou podle potřeb jazykových znalostí z nabídek práce nedostatečné. Angličtinu vyžadují zaměstnavatelé u 57 procent nabídek a němčinu u 18 procent nabídek," podotkla Jaroňová.