Populární penzijní spoření, které jen v minulém roce uzavřelo 550 tisíc lidí, se čím dál častěji stává klasickým spořením podobným tomu v bance. Roste totiž počet lidí, kteří si na penzi spoří, ač už jsou sami v důchodu. Když se sečtou všechny smlouvy, které mají uzavřeny lidé starší 60 let, dojdeme k číslu přes 1,2 milionu.

Peníze si nevyberou

Vyplývá to aspoň z nové statistiky za rok 2012, kterou Deníku poskytla Asociace penzijních fondů (APF). Hodně lidí tak dosáhne důchodového věku, ale peníze si nevyberou a pokračují dál ve spoření i se státním příspěvkem. Zajímavý je fakt, že si u nás na penzi nyní spoří také bezmála třicet tisíc lidí starších 85 let.

„Naspořené peníze jsou předmětem dědictví, včetně státních příspěvků, to platí ve II. i III. pilíři, takže možná někdo takto spoří pro svoje děti," komentuje to mluvčí APF Ondřej Kubala. „Druhou možností je, že je to pro seniory dobré spoření pro strýčka příhodu – pravděpodobně už splnili v tomto věku všechny podmínky pro jednorázovou výplatu peněz, takže si je nejspíš nechávají stranou, kdyby se něco stalo a oni je potřebovali," doplňuje Ondřej Kubala.

Staré podmínky

V loňském roce počet lidí 
s penzijním připojištěním (nově se mu říká penzijní spoření) přesáhl pět milionů. Kdo ještě „penzijko" neměl, chtěl ho uzavřít podle starých podmínek. Tedy tak, aby jeho penzijní fond nemohl prodělat, což od roku 2013 teoreticky možné je. 

Garance nuly je však vykoupena nízkým zhodnocením. Zatím se zdá, že penzijní společnosti za rok 2012 připíší lidem zhodnocení tak do dvou procent. Při pohledu na inflaci, která byla 3,3 procenta, tedy peníze prodělávají. Ale sázka na jistotu „vydělat" aspoň nulu zatím u Čechů vítězí.

Riziko

Od ledna penzijní společnosti nabízejí i odvážnější fondy ve II. pilíři. Záleží na klientovi, jaké zhodnocení, ale 
i jaké riziko chce podstoupit. „Může to být do 4 procent ročně u konzervativní strategie 
a až okolo 8 procent ročně u dynamické strategie," říká o nových fondech Josef Uchytil, finanční poradce Partners.

Pomalu se zatím rozjíždí 
II. pilíř, kde stát umožní lidem tři procenta ze svých odvodů poslat místo do státní kasy na svůj účet u penzijní společnosti. Musí k tomu ale dvě procenta přidat ze svého. Ke konci března se do druhého pilíře zatím přihlásilo 22 375 lidí. 
V první polovině roku 2013 mohou do II. pilíře vstoupit i lidé starší 35 let, pak už bude toto spoření jen pro mladší 35 let.

Penzijní fondy.