Deník se proto rozhodl srovnat i ceny alternativ k máslu – které se nejčastěji mažou na chleba, i těch, se kterými se dá péct či smažit.

Jak srovnání dopadlo? Třeba tradiční pomazánkové zdražilo jen o dvě procenta, lučina o sedm a tvaroh o šest procent. Nejběžnější alternativa – rostlinný roztíratelný tuk dokonce drobně zlevnil.

O dvě procenta levněji se dá pořídit i sádlo. Ostatně to si lze jak namazat, tak na něm i smažit, či ho využít při pečení. Jako tomu bývalo v minulosti.

„Dřív se sádlo používalo úplně do všeho a máslo bylo rarita. Když naše babičky upekly jablkový koláč nebo buchtu, tak je potíraly sádlem,“ připomněl televizní kuchař Jiří Babica známý tím, že při vaření často nahrazoval tradiční suroviny z receptu těmi, které byly po ruce.

Co se týče dalších alternativ k máslu, oleje zdražily jen mírně, ten slunečnicový za poslední dva roky dokonce zlevnil. Stejně jako ztužený pokrmový tuk.

Kdo přesto z másla nechce slevit, a přitom hodlá ušetřit, může si ho podle Babici udělat sám doma. Buď ze smetany koupené v obchodě, nebo z mléka krav od farmářů. „Nevidím důvod, proč by se to nedalo udělat znovu jako v minulosti,“ konstatoval. 

Lidl
Lidl otevřel e-shop. Zboží jde objednat ještě dřív, než bude na prodejně

Máslo navíc přes strmý růst ceny stále není tak drahé, jako bylo ještě v nepříliš vzdálené minulosti.

„I za komunistů bylo drahé. Stálo deset korun, za což byla tehdy čtyři piva. Dneska nám to pořád vychází levněji,“ dodal Babica.

Jak zdražilo máslo Zdroj: DENÍK