"Vrak Titaniku vidělo mnohem méně lidí, než kolik jich bylo ve vesmíru nebo vystoupilo na Mount Everest," píše Blue Marble Private na svých internetových stránkách. Kromě Američana Roberta Ballarda, který vrak Titaniku v roce 1985 objevil, a řady dalších vědců ho vidělo i několik podmořských turistů. V minulosti uspořádala podobné cesty firma Deep Ocean Expeditions, která tak učinila naposledy v roce 2012.

Speciální ponorka pro devět vyvolených

Příští rok vypraví britská Blue Marble Private speciální ponorku s maximálně devíti lidmi, která se v Atlantiku ponoří do hloubky 3,8 kilometru. Vrak Titaniku leží asi 600 kilometrů od pobřeží kanadské provincie Newfoundland, kde se loď potopila po nárazu do ledovce v dubnu 1912, čtyři dny poté, co se vydala na plavbu z anglického Southamptonu do New Yorku. Ve vlnách oceánu zemřelo tehdy přes 1 500 osob, více než dvě třetiny lidí na palubě.

Zájemci o exotickou výpravu k vraku kdysi 270 metrů dlouhé lodi by si měli ale pospíšit. Podle vědců se vrak v hlubinách oceánu nezadržitelně rozkládá kvůli mikroflóře, slané vodě a korozi.

Číňané mají kopii slavné lodi

Ti, kdo mají strach potopit se do tak velké hloubky pod hladinu moře, budou moci možná už příští rok navštívit v provincii S'-čchuan ve střední Číně repliku Titaniku. Ta bude ukotvena v tamní umělé nádrži na řece Čchi-ťiang a má být až na jednu výjimku (systém wifi) věrnou kopií zaoceánského parníku, který se potopil před 105 lety na své první plavbě. Na lodi bude jídelna, divadlo, luxusní kabiny i bazén a návštěvníci na ní budou moci i přespat.

Vstupenky na čínskou repliku jsou podstatně levnější než cesta ponorkou k vraku Titaniku, vyjdou v přepočtu zhruba na 11 000 korun za noc. A ač přesné datum dokončení repliky není zatím jisté, objednávky na vstupenky přicházejí už od roku 2005.

Čtěte také:

Lidé na výstavě Titanic v Praze vstoupí na palubu slavné lodi
Titanic šel ke dnu, orchestr hrál dál. A skvěle
Titanic vyplouvá z Prahy