Kladenská továrna je jedním ze čtyř výrobních závodů, vedle ní jsou továrny i v Dánsku, Maďarsku a Mexiku. V Kladně se figurky dekorují, kompletují se zde menší díly a balí se, pracuje zde přes 2000 lidí.

Tržby skupiny Lego v prvním pololetí v místních měnách vzrostly proti stejnému loňského období o 18 procent. "Poptávka po stavebnicích Lego v první polovině letošního roku ovšem výrazně převýšila veškerá očekávání a odhady jak ze strany naší, tak ze strany našich odběratelů. To vyvolalo velký tlak na naše výrobní závody po celém světě," uvedla mluvčí.

Už objednané zakázky podle ní odběratelé dostanou. "I přes maximální úsilí nebudeme v důsledku aktuální vysoké poptávky schopni v některých evropských zemích po zbytek roku 2015 zásobovat odběratele všemi dalšími výrobky, které si nyní žádají," doplnila. Další zakázky se bude společnost snažit splnit.

Kladenský závod stejně jako dvě evropské a jedna mexická továrna Lega tak běží před Vánocemi naplno. Poptávku po stavebnicích v některých evropských zemích kvůli nečekanému zájmu odběratelů do konce roku ale zřejmě neuspokojí. Kterých zemí by se to mohlo týkat, společnost nesdělila.

400 tisíc stavebnic denně

Loni kladenský závod v průměru expedoval na 400.000 stavebnic denně. Za letošní hlavní sezonu toto číslo zatím není k dispozici.
Součástí kladenského výrobního závodu je největší modelářské centrum, v kterém nyní pracuje na 300 zaměstnanců, z toho 120 v oblasti vývoje modelů a 180 pracovníků se věnuje jejich výrobě a skladování. V centru vznikají velké 3D modely z Lego kostek pro zábavní parky nebo značkové obchody Lego.

Dánská skupina Lego Group je třetím největším světovým výrobcem hraček, své závody má ve 130 zemích a zaměstnává přes 12.200 lidí. Kladenská pobočka je na okraji města v průmyslové zóně Kladno - Jih. Nezaměstnanost na Kladensku patří v rámci Středočeského kraje k nejvyšší, v září činila 7,2 procenta.

Lego loni investovalo přes tři miliardy dánských korun (asi 11 miliard korun) do svých továren, aby zvýšilo výrobu. Firma staví novou továrnu v Číně, která by měla začít fungovat v roce 2017 a v budoucnu vyrábět většinu hraček pro asijský trh. V Dánsku, Maďarsku a Mexiku podle agentury Bloomberg Lego svou výrobu rozšíří. Například v Mexiku najme dalších 3000 lidí.