Klaus to v noci na dnešek řekl v Chicagu na konferenci konzervativní organizace Heartland Institute.
"Řecko je téměř nic. Pro noviny samozřejmě je snadné dělat titulky o Řecku. Skutečný problém Evropy je mnohem hlubší a širší než problém Řecka. Řecko je obětí šíleného uspořádání Evropy. Řecko tuto krizi nevytvořilo, je spíše obětí iracionálního monetárního uspořádání," řekl prezident.

Řecko již delší dobu čelí neřešitelně vysokému zadlužení, kvůli němuž se ocitlo na pokraji krachu. V poslední době se stále více mluví jako o hotové věci o tom, že země bude nakonec muset společnou evropskou měnu opustit. Klaus již dříve řekl, že rychlý návrat Řecka k drachmě by přispěl k vyřešení dluhové krize v eurozóně.

"Dovedete si představit, že byste dali dohromady měny severní Ameriky, Kanady, USA a Mexika, abyste vytvořili jednu měnu a pak byli překvapení, že to nefunguje? Je to legrační, ale právě to se stalo v Evropě," řekl Klaus. Více o tématu by prezident, který v Chicagu vedl českou delegaci na dvoudenním summitu NATO, měl promluvit dnes na jiné konferenci, kterou pořádá organizace Chicago Council on Global Affairs.

Na konferenci pořádané organizací Heartland Institute si Klaus také pochvaloval nedávný průzkum veřejného mínění v Česku, podle kterého si pouze pět procent obyvatel země rozhodně přeje zavedení společného evropské měny. Výsledek označil za výborný.

Česká vláda v březnu uvedla, že navzdory Klausovým výhradám s přistoupením k euru nadále počítá. Odmítla tak vyjednávání o výjimce k přistoupení ke společné evropské měně, které prezident požadoval. ČR nicméně podmínky pro přijetí eura neplní a nemá ani konkrétní datum, dokdy by chtěla euro zavést.