Kdo nyní někdejší Setuzu nyní ovládá, není známo, spekuluje se o kontroverzním podnikateli Petru Sisákovi. Současný provozovatel chemičky, společnost STZ, odmítl transakci potvrdit.

Glencore je považován za "tichého obra" stojícího za velkou částí světového obchodu se surovinami. Těží, pěstuje plodiny, kupuje, přepravuje a prodává celou řadu základních surovin od uhlí přes měď po obilí. Kontroluje i tři procenta obchodu s ropou, což je na roztříštěném trhu poměrně velký podíl. Vloni vydělal 3,8 miliardy dolarů (asi 65 miliard korun) při tržbách 145 miliard USD. Na začátku května oznámil po čtyřech dekádách vstup na burzu; hodnota firmy se odhaduje až na 61 miliard dolarů.

Případnou transakci zatím nikdo z chemičky nepotvrdil, žádné informace prý nemá ani mluvčí Marie Logrová. Chemičku v minulosti vlastnil kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr, později patřila do skupiny Via Chem Group.

Setuza zdaleka není týmž gigantem jako před lety. Zbylo z ní už jen několik provozů a STZ vloni spadlo do konkurzu. Výroba stolních olejů, biopaliv a pracích prášků ale pokračuje. Už podruhé se tak opakuje velmi podobná situace; někdejší výrobce potravinářských produktů upadl do soudních pří kvůli neplacení pohledávek, jenže v tu dobu už byly všechny výrobní aktivity převedeny na jinou společnost.